Shopper wil meer zichtbaarheid suikervrij

Shopper wil meer zichtbaarheid suikervrij

Perfetti Van Melle is met merken als Mentos, Mentos Gum, Klene, Fruittella, Smint, Chupa Chups en Look-O-Look marktleider in suikerwerk overall. In alle segmenten (snoep, drop en frismakers & gum mondverfrissers) neemt zij verantwoordelijkheid tot het creëren van groei. Een belangrijk instrument daarbij zijn de uitkomsten van het GfK Categorie Rapport Suikerwerk dat in opdracht van Perfetti Van Melle wordt uitgevoerd.

Shopper wil meer zichtbaarheid suikervrij
Suikerwerkschap Jan Linders op nr.1.

Sponsored content door Perfetti Van Melle

Netheid & ruime keuze

De waardering van het suikerwerkschap door de shopper wordt ieder jaar bij de diverse retailers onderzocht, inmiddels voor de negende keer. Het geeft een goed inzicht in hoe de shopper van een bepaalde formule naar het schap kijkt, wat zij belangrijk vindt met betrekking tot het suikerwerkschap en waar nog verbeterpunten liggen. In week 41/42 ’17 zijn ruim 3100 shoppers bevraagd over het belang en de waardering van het suikerwerkschap waar zij het vaakst hun aankopen doen. Dit is gebeurd aan de hand van 13 aspecten, waaronder kwaliteit, voldoende voorraad, aanbiedingen, beschikbaarheid, netheid, prijzen en suikerbewuste producten. Netheid en een ruime keuze van producten in het schap blijken nog altijd de grootste invloed te hebben op de overall waardering die de shopper heeft voor het suikerwerkschap, Goede kwaliteit, voldoende voorraad en vindbaarheid van de producten in het schap volgen direct daarachter.

Meer aanbod suikerbewuste producten

Uit het recente GfK Rapport Suikerwerk zijn een viertal aanbevelingen gekomen:
• Meer aanbod suikerbewuste producten
• Duidelijker zichtbaarheid suikerbewuste producten
• Meer aanbiedingen, betere zichtbaarheid en meer voorraad
• Blijvende scherpe bewaking kwaliteit en weergave prijzen
Naast de groeiende behoefte aan suikerwerk zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen, geeft de shopper aan ook binnen de suikerwerkcategorie steeds vaker op zoek te gaan naar suikervrije en minder suiker producten. Het aanbod van suikervrij en minder suiker is de afgelopen jaren binnen suikerwerk al wel breder geworden en dat wordt gewaardeerd. Perfetti Van Melle heeft inspelend op deze ontwikkeling in het afgelopen jaar een re-design op Klene drop suikervrij doorgevoerd, waardoor er nu duidelijker gecommuniceerd wordt op suikervrij. Ook is er een minder suiker variant binnen de range Fruittella gebracht, waarmee ook binnen snoep de keuze voor de shopper is vergroot.

Meer zichtbaarheid suikerbewust

Niet alleen is er een behoefte aan meer verantwoorde snoepproducten, nog meer is er behoefte aan een betere zichtbaarheid van het aanwezige suikerbewuste suikerwerk in het schap. Perfetti Van Melle kiest binnen haar schapvisie nadrukkelijk voor het plaatsen van suikerbewuste producten bij elkaar binnen een segment. Dus suikervrij drop bij elkaar binnen drop en minder suiker snoepgoed bij elkaar binnen snoep. Door dit vervolgens met schapsigning in lichtblauw aan te geven -consumenten associëren lichtblauw met suikervrij- kan de shopper in een oogopslag de suikerbewuste producten in het schap vinden.

De shoppers hebben het suikerwerkschap van Jan Linders op veel aspecten de hoogste waardering gegeven en is daarmee op nr 1. geëindigd. Jan Linders heeft in 2017 het suikerwerkschap volledig opnieuw ingericht. Met een duidelijke segmentatie in het schap worden shoppers sneller geholpen en kunnen zij eenvoudiger een keuze maken. Daarnaast is een ‘less-is-more’ strategie doorgevoerd; in de staart van het assortiment zijn keuzes gemaakt en saneringen doorgevoerd om ruimte te geven aan nieuwe innovaties, waaronder producten met minder suiker. Dit jaar zal de communicatie rondom suikervrij/minder suiker producten verder worden verbeterd. De verschillende opties hiervoor worden samen met Perfetti Van Melle uitgewerkt. Want ook Jan Linders verwacht dat de vraag naar suikerbewuste producten zal doorzetten.