Ontslag medewerker bij leegeten zak chips?

Ontslag medewerker bij leegeten zak chips?
Foto: Distrifood

Waarom leidde het leegdrinken van een blikje frisdrank wel tot ontslag en het leegeten van een zakje chips niet? Dico Bogerd van BVD advocaten legt hier uit aan welke drie voorwaarden moet zijn voldaan om iemand vanwege een relatief klein vergrijp te kunnen ontslaan.

Recent was het op Distrifood te lezen: Rechter: ‘medewerkster Detailresult terecht ontslagen’. De kantonrechter te Amsterdam oordeelde dat een medewerker terecht op staande voet was ontslagen vanwege het meenemen van een pak Optimel dat – nota bene – over de datum was. In de wandelgangen leveren dit soort berichten vaak enige beroering op.

Bovendien lijkt er in de berichtgeving over ontslag op staande voet bij dit soort relatief kleine vergrijpen soms sprake van tegenstrijdige oordelen. Zo mocht een verkoopmedewerker (alleenstaande moeder) op staande voet worden ontslagen omdat zij tijdens een pauze een blikje energiedrank op had gedronken zonder af te rekenen. In april van dit jaar werd echter weer geoordeeld dat het leegeten van een (reeds geopend) zakje chips niet tot ontslag op staande voet mocht leiden.

Hoe kan het dat meenemen van een ‘over datum product’ wel ontslag op staande voet oplevert en het leegeten van een zakje chips niet? Is dit willekeur of zit daar meer achter?

Bedrijfsregels

In deze zaken maken met name de bedrijfsregels het verschil. Het leegeten van een zakje chips is op zichzelf niet minder erg dan het leegdrinken van een blikje energiedrank. In ieder geval niet als we het in een geldwaarde uitdrukken.

Wat hier onder andere het verschil maakte is dat in de bedrijfsregels van de zaken waarin het ontslag was toegestaan erg duidelijk was opgenomen wat niet mocht en welke sanctie daarop stond en dat dit in de bedrijfsregels van de zaak over het zakje chips niet duidelijk stond.

Wanneer mag je iemand ontslaan?

Uit de rechtspraak volgt dat er aan drie voorwaarden moet zijn voldaan om iemand vanwege een relatief klein vergrijp te kunnen ontslaan:

  1. Ten aanzien van het feit moet de werkgever beleid voeren en werkgever moet hier belang bij hebben;
  2. Van dit beleid moet de werknemer op de hoogte zijn;
  3. Het beleid moet strikt gehandhaafd worden.

1. Beleid voeren

Ten eerste moet de werkgever dus een beleid voeren c.q. ontwikkelen op bepaalde activiteiten. Dit kan relatief eenvoudig door een bedrijfsreglement op te stellen waarin staat wat wel/niet is toegestaan. Een belang heeft de ondernemer in de levensmiddelenbranche al snel. Het gaat namelijk om zaken waarbij betrouwbaarheid en integriteit van groot belang zijn. Juist in een winkel is vertrouwen en integriteit extra belangrijk, omdat onder meer met contant geld wordt gewerkt en met eenvoudig vervreemdbare producten. Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen.

2. Op de hoogte brengen

Door het in een reglement op te nemen is de medewerker ten tweede direct op de hoogte van het beleid. Laat daarom ook geen verschillende versies van huisregels circuleren maar zorg dat er sprake is van een kenbaar eenduidig beleid. Zorg dat een medewerker bij indiensttreding direct een exemplaar van de huisregels ontvangt en bij eventuele latere wijzigingen dit ook kenbaar wordt gemaakt.

3. Strikt handhaven

Tenslotte moet het beleid ook strikt gehandhaafd worden. Als de ene medewerker ‘wegkomt’ met bepaalde handelingen of er is een bepaalde cultuur ontstaan waarin zaken worden getolereerd, dan kan dit een andere medewerker niet opeens verweten worden. Hier gaat het in de praktijk nog wel eens mis. Door te zachtmoedig de hand over het hart te strijken en iemand ‘slechts’ een officiële waarschuwing te geven, kan dit later aan een ontslag op staande voet tegengeworpen worden.

Dico BogerdKortom: de les uit de rechtspraak beslaat drie fronten. Zorg dat er goede huisregels zijn, zorg dat de medewerkers deze in hun bezit hebben en handhaaf deze regels strikt. Dan is het zeer goed mogelijk om medewerkers vanwege relatief kleine vergrijpen toch op staande voet te ontslaan.

Deze tekst is aangeleverd door: Dico Bogerd van BVD advocaten

Lees ook:Mijn medewerker functioneert niet, wat nu? Tien tips

Foto: ANP

Cao-soap: Werkgevers doen nieuw bod om impasse te doorbreken

De impasse rond de nieuwe supermarkt-cao lijkt doorbroken nu werkgevers een verbeterd voorstel hebben gedaan. Vakbond CNV reageert positief, FNV is terughoudender.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Inkoopdirecteur Saïd Belhassan van Superunie. Foto: Jan Willem Houweling

Supers worstelen: 'Beschikbaarheid wordt Champions League'

Supermarkten en fabrikanten wachten nog zware jaren. Klimaatverandering beïnvloedt beschikbaarheid van verse producten, personeelskrapte blijft en ook de duurzaamheidseisen vanuit de overheid wegen zwaar. Toch heeft de fmcg-branche genoeg ideeën hoe deze problemen te tackelen, bleek tijden het jaarlijkse EFMI Nationale Verscongres.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.