fotoreportage

Fotorepo: Albert Heijn opent DAFW

Vers 3814

DEN HAAG – Afgelopen vrijdag startte de Dutch Agri Food Week. Het event werd officieel geopend door minister Carola Schouten. Dit deed zij op Het Plein in Den Haag, waar AH de Grootste Groentekraam had opgezet.

Fotorepo: Albert Heijn opent DAFW
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Het ging om een 200 meter lange kraam met verse groenten van ruim 35 AH-telers. De telers maakten voor de bezoekers lekkernijen klaar en gingen graag in gesprek over hun product. Daarnaast konden bezoekers voor vijf euro een papieren tas kopen en deze naar wens vullen met tomaten, paksoi en andere groenten van de kramen. De opbrengst van de verkoop was voor Voedselbank Haaglanden. Ook de producten die aan het einde van de dag overbleven zijn uiteindelijk naar de voedselbank gebracht.

Minister Schouten: ‘Bedank de boer’

De officiële opening van de Dutch Agri Food Week (DAFW) kwam van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Schouten, en Marit van Egmond van Albert Heijn. Voorafgaand aan haar speech op Het Plein had Schouten bij de ministerraad getrakteerd op een lunch met de producten van de aanwezige telers. Schouten: ‘We moeten nadenken over waar ons voedsel vandaan komt. Wat zijn de verhalen? Daar moeten we deze week stil bij staan.’ Ze riep bezoekers op om langs te gaan bij de boer. ‘Bedank hem eens voor wat hij doet.’ Ook benadrukte Schouten dat innovatie belangrijk is en blijft, en dat onze landbouwsector daar goed in is. Het streven is kringlooplandbouw, waar voor productie zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt.

Voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie

Behalve de groentekramen, waren er vrijdag zogenaamde ‘themakramen’ waarin de bezoeker uitleg kreeg over voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie. Zo liet de Kruidenaer zien hoe kruiden geteeld worden op water en toonde GGD Haaglanden leuke ideeën voor kinderen om op groente te trakteren in de klas. Het Voedingscentrum deelde een koelkaststicker met bewaarwijzer uit. Dit alles is in lijn met het thema van de Dutch Agri Food Week: ‘Wat eten we nu en in 2050?’

Dutch Agri Food Week

Het is de vierde editie van de DAFW. Tot en met 16 oktober laten boeren, ondernemers uit de toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor ons en voor de straks 9 miljard mensen wereldwijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld een ‘Bakkie bij de Boer’ doen en rondleidingen volgen bij een kaasmaker of tomatenteler. Het gehele programma is op de site van DAFW te vinden.

Lees ook: AH werkt samen met Verspillingsfabriek

Foto's

Reageer op dit artikel