Spar

Spar is de buurtwinkelformule voor zelfstandig ondernemers. De laatste jaren draait de keten nuchter aan de knoppen en zijn logistiek en assortimenten gestroomlijnd. Spar wil voor klanten in de buurt een complete supermarkt zijn.

Formuleprofiel Spar

Hoofdkantoor:

Waalwijk

Aantal winkels:

463

Omzet:

421 miljoen euro

Marktaandeel:

1,2 procent (IRI)

Bekijk alle artikelen

Trainingscentrum Spar Holding Waalwijk. Foodservicetraining met medewerkers van Spar Zieuwent en Spar instructrice Florine Bolier. Foto: Peter Roek

Zo overtuigt Spar ondernemers dat Foodclub de investering waard is

Niets lijkt het doel van Spar om in juli 100 Spar Foodclubs te hebben meer in de weg te staan. De formule signaleert ook dat winkels met dit onderdeel gemiddeld 12 procent meer omzetgroei in foodservice behalen. Toch tonen ondernemers zich kritisch en twijfelen zij soms over een Foodclub. Aan Bart van Ham en zijn team de taak ze toch over de streep te trekken.

Foto: Spar

Spar stort zich op zakelijke markt

Spar lanceert een speciale website voor de zakelijke markt om bedrijven en organisaties bekend te maken met de slimme vendingmachines 'The Taste of Spar'. Ook ondernemers kunnen hier slim op meeliften.

Trainingscentrum Spar Holding Waalwijk. Foto: Peter Roek

Ondernemer: 'Ik was lang huiverig voor foodservicestrategie Spar'

Spar heeft heel wat werk moeten verrichten om ondernemers te overtuigen van de meerwaarde van de strategie gericht op foodservice. Louis Ernst behoorde tot de sceptici, maar hij liet zich overtuigen dat investeren in gemak noodzaak is.

Een Jumbo Foodmarkt. Foto: Jumbo

Foodservicebedrijven zien in supermarkt grootste bedreiging

Verse pizza's, pasta's, tosti's, sushi. Niet alleen horecagelegenheden en de apps van Thuisbezorgd en Uber puilen ervan uit, ook in de supermarkten zijn ze volop verkrijgbaar. Retailers wisten de afgelopen jaren een steeds groter deel van de foodservice-koek naar zich toe te trekken.

De seksspeeltjes van EasyToys liggen bij Spar University Utrecht naast de waxinelichtjes en zwangerschapstesten. Foto: Distrifood

Seksspeeltjes Spar hebben 'genoeg potentie' voor plek in schap

Spar is tevreden met de verkoop van seksspeeltjes en verplaatst de producten van een tijdelijke display naar een plek in de schappen.

Foto: Shutterstock

Buitenland kort: Spar dominanter in Oostenrijk

Spar heeft zijn marktleiderschap in Oostenrijk in het eerste kwartaal verder uitgebouwd.

Rinaldo Bouwmeester Foto: Hans Prinsen

Beltrum opgelucht met 'neutrale super' als voorloper op een Spar

Beltrum is opgelucht. Rinaldo Bouwmeester zorgt ervoor dat de supermarkt in het Achterhoekse dorp behouden blijft. De Coop sloot op 1 mei de deuren. Op 29 mei opent Ribo, een 'neutrale' dorpswinkel, maar wel onder de vlag van Spar. Over twee jaar wordt de Ribo een Spar, is de bedoeling.

Mirjam Bestebreurtje naast Erwin Binneveld in de Spar University-periode. Archieffoto: Herbert Wiggerman

Mirjam Bestebreurtje (Spar University) verlaat Spar

Mirjam Bestebreurtje heeft afscheid genomen van Spar. Ze is onder meer bekend als een van de oprichters van Spar University.

Nieuwe supers mogen alleen in het centrum komen, zoals de Albert Heijn hier. Foto: Google Maps

Dongen wil nieuwe supermarkten alleen nog maar in centrum

Nieuwe supermarkten in Dongen mogen zich voortaan alleen nog maar vestigen in het centrum. Dat heeft de gemeente bepaald. Bestaande winkels mogen wel uitbreiden.

Spar-ondernemer Martijn van Straaten poseert voor zijn winkel in Cothen. Foto: Distrifood

Spar Cothen verkeert in zwaar weer: 'Eigen vermogen slinkt naar nul'

Martijn van Straaten vreest dat hij zijn Spar-buurtsuper in Cothen binnenkort moet sluiten. De torenhoge energiekosten en de naderende tabaksban brengen de 40-jarige ondernemer in zwaar weer. 'Mijn eigen vermogen slinkt tussen nu en drie maanden naar nul.'

Spar-ondernemer Philip Roels uit Creil. Foto: Anne van der Woude

Spar-ondernemer Roels vraagt achterban om invulling schapruimte

Welk product is de beste invulling voor een kopstelling in een dorpswinkel? Om die vraag beantwoord te krijgen, zette Spar-ondernemer Philip Roels een bericht op Linkedin. Hij kreeg een lange lijst aan ideeën en suggesties.

Foto: Shutterstock

Coop Beltrum: Toch geen sluiting, toekomst bij Spar

De Coop in Beltrum sluit toch niet de deuren. De winkel wordt niet omgebouwd naar een Plus, maar heeft wel een toekomst bij Spar.

De inmiddels gesloten Spar-winkel in Gemert. Foto: Distrifood

De keerzijde van convenience-koers Spar: Investering te duur

Spar wil tegenwoordig geen supermarkt meer worden genoemd en zet volledig in op 'convenience'. Die nieuwe koers is interessant voor jonge ondernemers, maar voor andere Spar-ondernemers betekent dat het einde van hun zaak. Dat blijkt uit gesprekken die Distrifood voerde met ondernemers.

Christiaan Koopmans bij de Spar aan de Turfmarkt in Den Haag. Foto: (C) Fred Libochant Fotografie

Repo: Waarom 3 Spar City's binnen 500 meter elkaar niet bijten

Ze zitten bijna letterlijk op steenworpafstand van elkaar. Drie Spar-vestigingen in het centrum van Den Haag. Toch bedienen ze allemaal een eigen categorie klanten en zitten ze niet in elkaars vaarwater. De reikwijdte van de winkels is niet meer dan 200 meter. En met de geplande woontorens in de stad, wordt het klantenbestand van de City-winkels alleen maar groter.

Chantal de Rijk. Foto: Spar

Chantal de Rijk (ex-Jan Linders) commercieel directeur Spar

Chantal de Rijk is aangewezen als de nieuwe commercieel directeur van Spar Nederland. Zij volgt Geeske Burema op.

Fleur Jansen van Vliet is de werving & selectie-adviseur van Spar. Foto: Hans Veltmeijer

Spar verandert wervingsbeleid door focus op gemak

ZEIST - Het wervingsbeleid van Spar is aan verandering onderhevig doordat het bedrijf steeds meer focust op gemak. De introductie van Spar Food Club, The Tosti Club en de samenwerking met Thuisbezorgd.nl leiden ertoe dat de keten steeds vaker zoekt naar kandidaat-ondernemers met ervaring in de horeca. 'Als je alleen maar uitgaat van het traditionele kruidenieren, dan red je het niet bij Spar.'

Foto: Shutterstock

Spar Oostenrijk in cijfers: €10 miljard omzet in zicht

SALZBURG - Spar breidde zijn marktaandeel in Oostenrijk het afgelopen jaar uit. De keten boekte een omzet van €9,9 miljard en heeft nu een marktaandeel van 36,8 procent.

Foto: Koos Groenewold

Spar streeft naar 100 Foodclubs in de zomer

WAALWIJK - Spar wil tegen de zomer 100 winkels voorzien van het horecaconcept Foodclub. Ook met de Express-winkels timmert de formule aan de weg.