Freshrecruitment
NVWA waarschuwt: Plantaardig gehakt mag geen gehakt heten
De NVWA waarschuwt fabrikanten van plantaardige vleesvervangers dat ze de benaming gehakt niet meer mogen gebruiken.

De NVWA waarschuwt fabrikanten van plantaardige vleesvervangers dat ze de benaming gehakt niet meer mogen gebruiken.

Het assortiment vegan producten in het (online) supermarktkanaal wordt steeds omvangrijker. Zo heeft Picnic het afgelopen jaar alleen al 20 nieuwe varianten toegevoegd. Ketens werken hard aan de doelstellingen van de eiwittransitie en streven er naar in 2030 60 procent van de verkochte eiwitten plantaardig te laten zijn. Producenten verwachten een sterke groei van tofu de komende jaren.

Vleesvervangers van Lidl komen als gezondste uit de bus. Het merendeel voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf, blijkt uit onderzoek van ProVeg.

Vleesvervangers zijn steeds gezonder. Dat concludeert ProVeg, een organisatie die zich inzet voor meer plantaardige voeding. Het aandeel dat voldoet aan alle criteria van de Schijf van Vijf voor kant-en-klare vleesvervangers is sinds 2023 bijna verdrievoudigd.

Van Loon Group, een grote Nederlandse vlees- en gemaksleverancier, heeft een duidelijke missie: klanten - met name retailers - helpen met het behalen van hun doelstellingen. Het bedrijf zet daarom stappen in de eiwittransitie en het terugdringen van emissies. Wel bemoeilijkt de druk op prijs in de hele keten en vanuit de retailer verduurzaming.

Albert Heijn ziet de omzet uit vleesaanbiedingen teruglopen als gevolg van een daling in het aantal promoties. Bij Aldi en Lidl steeg het aantal promoties juist, maar daar hebben beide formules wel een verklaring voor.

Jumbo, Plus, Vomar en Picnic verkopen vanaf deze week nieuwe plantaardige producten van Redefine Meat. De voedingswaarden van de nieuwste generatie 'nieuw-vlees' zijn flink verbeterd.

Pluimveereus Plukon neemt het bedrijf Vega Insiders over en wil daarmee groeien in de markt van plantaardige eiwitten.

Supermarkten staan in de rij voor hybride zuivelproducten. Die moeten consumenten die de overstap naar vegan alternatieven te groot vinden, alsnog over de streep trekken naar een plantaardiger dieet. De smaak van hybride producten lijkt meer op die van zuivel, de producten zijn soms ook goedkoper te produceren en toch duurzamer. 'Mensen willen niet altijd binnen een dag veganist of vegetariër worden, maar wel hun steentje bijdragen aan het milieu.'

Wakker Dier vindt dat Plus nog steeds te veel aanbiedingen met vleesproducten in de folder heeft staan. 'Als Plus zijn minder vlees-belofte niet wil verbreken, is het nu hoog tijd om te kappen met die vleesstunts.'
