fotoreportage

Video: Marqt opent supermarkt van 300 m2

Formules 2471

HEEMSTEDE – Marqt test de formule uit op kleine oppervlaktes. De keten opende op 12 april zijn 18e filiaal in Heemstede, een kleine supermarkt van slechts 300 m2. Daarbij is de winkel de eerste supermarkt van de formule buiten een grote stad.

De nieuwe supermarkt valt niet alleen op door zijn beperkte afmetingen, maar ook door zijn uitstraling: De supermarkt heeft hetzelfde assortiment als de grotere winkels en staat daardoor goed vol. Maar niet te vol. Er is goed nagedacht over de indeling. Het vers staat centraal in de winkel met het KW aan de wanden. Door de beperkte ruimte staat het personeel niet achter hun bedieningsafdelingen (alle verse afdelingen worden bemand), maar erom heen. Volgens Marqt topman Joost Leeflang zorgt dit voor beter klantcontact.

Het eerste dat de klant ziet bij binnenkomst is de groente- en fruitafdeling. Er wordt geen plastic gebruikt om de producten houdbaar te houden, maar een benevelaar. Dit is uiteraard in lijn met Marqts milieudoelstellingen.

Nieuwe Marqt heeft minder vlees, wel luxe artikelen

Het tweede dat opvalt in de winkel is dat een grote, prominente vleesafdeling ontbreekt. Waar veel supermarkten pronken met een uitgebreide vleesafdeling, trekt Marqt alle blikken naar de centraal geplaatste verse visafdeling. Maar daarvoor komt de klant eerst nog langs de afdeling met ‘groene-proteïnen’, zoals noten en peulvruchten. Vlees is er zeker in de winkel, maar beperkt en als luxe artikel. Deze indeling en focus op plantaardige proteïnen is uiteraard in lijn met Marqts filosofie.

Marqt gaat voor de ‘Turkse bazaar-look’

Marqt heeft in de winkel ook een paar dingen anders gedaan. Om de winkel een minder dure uitstraling te geven zijn de bekende spotjes vervangen door TL-lampen. Maar wel LED TL-lampen, dus duurzaam. De felheid van de lampen kan worden aangepast aan de hoeveelheid daglicht met een dimmer. Volgens Marqt was het de bedoeling om de supermarkt een beetje de uitstraling te geven van een Turkse bazaar. Deze zet is een duidelijke poging om de dure prijsperceptie van Marqt te veranderen. ‘We zijn gepercipieerd duur’, zegt Leeflang. Deze perceptie wordt ook aangepakt door duidelijke prijssignalering. Ook wordt de winkel toegankelijker gemaakt met gemaksvoer. Zo vindt de klant twee kant en klare maaltijden voor 12.

Provincierapport

Foto's

Reageer op dit artikel