Hema opent eerste filiaal buiten Europa

Hema opent eerste filiaal buiten Europa
Foto: ANP

ABU DHABI - De Nederlandse warenhuisketen Hema zet vandaag de eerste stap buiten Europa. De onderneming opent vanmrogen een filiaal in Abu Dhabi dat de opmaat moet worden voor verdere expansie in Azië.

Dat zegt topman Tjeerd Jegen van Hema in een interview met het persbureau ANP. De verdere uitbreiding van Hema is volgens hem ook noodzakelijk. 'Vergeet niet dat wij momenteel eigenlijk het grootste Nederlandse kledingmerk zijn. Concurrenten als Zara, H&M en C&A zijn allemaal wereldspelers. Er is dus schaalgrootte nodig om met hen te concurreren.'

Hema claimt unieke positie in Abu Dhabi

Aan grote malls en luxemerken is er in de Verenigde Arabische Emiraten geen gebrek. Maar een winkel met goedkopere producten zoals Hema heeft, was er in Abu Dhabi volgens Jegen nog niet. Volgens Jegen nam de lokale partner Apparel Group zelf contact op met vragen over een gang naar het Midden-Oosten. Dat leidde tot een meerjarige overeenkomst en de ambitie om zo'n vijftig winkels in de regio te openen. Concrete plannen voor de verdere stap naar Azië zijn er nog niet.

Geen rookworsten in eerste Aziatische Hema

De bekende rookworst zul je niet vinden in de zaak in Abu Dhabi. 'Maar we zetten wel sterk in op cosmetica. En er wonen daar veel grote gezinnen, dus er is ook veel vraag naar baby- en kinderkleding. Ook denken we dat onze chocola en koekjes het goed zullen doen in het Midden-Oosten', aldus de winkeldirecteur. Het warenhuisbedrijf heeft nu meer dan 750 filialen in acht Europese landen. Volgens de topman zullen er binnenkort ook in diverse Duitse en Oostenrijkse steden nieuwe zaken bijkomen. In Nederland zit Hema met 545 winkels voorlopig wel een beetje aan de max, aldus de topman.

Zomerweer zorgde voor omzetdip

Met de groeistrategie hoopt Jegen Hema uiteindelijk ook uit de rode cijfers te krijgen. Hij noemt het daarom 'teleurstellend' dat het warme zomerweer in het tweede kwartaal voor een omzetdip heeft gezorgd. Aandeelhouder Lion Capital is daarnaast al een hele tijd bezig om HEMA te verkopen. Dat proces loopt nog, verder wil Jegen er niets over kwijt. Ook gaat hij niet in op vragen over de juridische conflicten die het bedrijf met sommige franchisenemers heeft.

Lees ook: Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS