nieuws

Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS

Branche & Bedrijf 772

Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS
Hema neemt alle eigen vestigingen op de stations over van NS. Foto: Bert Jansen

AMSTERDAM – Hema neemt al zijn ‘eigen’ stationswinkels over van de Nederlandse Spoorwegen, de huidige exploitant van de winkels.

De negen Hema-vestigingen worden per oktober volledig eigendom van de warenhuisketen zelf. De NS wil een groot deel van zijn winkelactiviteiten op stations van de hand doen, om zich beter te kunnen richten op de kerntaken als vervoersbedrijf. De afstoting van alle Hema-winkels op NS-stations past binnen die strategie.

Overnameprijs onbekend

De circa driehonderd medewerkers van de Hema-winkels gaan ook over naar de nieuwe eigenaar, die hun naar eigen zeggen een vergelijkbaar pakket arbeidsvoorwaarden biedt. Financiële details van de transactie, zoals de overnameprijs die Hema aan de NS betaalt, werden niet bekend gemaakt.

Smullers en Starbucks ook in verkoop

Op termijn wil het spoorbedrijf ook de eetgelegenheden van Smullers, Starbucks en De Broodzaak verkopen. Eerder was er ook sprake van dat NS de circa 40  vestigingen van AH to Go en circa 20 filialen van eetconcept Julia’s wilde afstoten. Dat besluit werd september vorig jaar teruggedraaid na onder meer protesten van vakbonden en de ondernemingsraad.  Het afstoten van de retail- en horeca-activiteiten was een dringende wens van toenmalig minister Dijsselbloem van Financiën.

Reageer op dit artikel