artikel

Frits van Eerd heeft zijn vurig gewenste foodlab

Branche & Bedrijf 3692

VEGHEL – Jumbo opende dinsdag op bekend terrein het Jumbo Food College, powered by La Place. Een soort foodlaboratorium annex opleidingshuis in De Noordkade in Veghel. Daar waar ook een Foodmarkt zit en op een steenworp afstand van het hoofdkantoor. In het Food College gaan de partijen experimenteren met recepten, producten testen voor ze worden uitgerold naar de verschillende formats en foodspecialisten opleiden voor de bereiding van huisgemaakte producten en gerechten. Jumbo-ceo Frits van Eerd: ‘Wat hier gebeurt, maak je nergens anders ter wereld mee.’

De introductie van het Jumbo Food College, op de eerste etage van complex De Noordkade, heeft die dinsdag wat weg van een uit de hand gelopen housewarming. Meer dan 100 mensen van Jumbo en La Place drommen samen rond Frits van Eerd. De Jumbo-directeur staat op een zeepkist om de start van het foodlab in te luiden. Ook al zijn bloedverwanten, inclusief pater familias Karel van Eerd, zijn aanwezig. Om maar aan te geven dat het hier gaat om een belangrijke mijlpaal voor de Veghelse foodfamilie. Na een ultrakort intro van de Jumbo-ceo stort de meute zich massaal op taart. Na die versnapering neemt Frits van Eerd ruim de tijd om uit te leggen wat er nu eigenlijk zo bijzonder is aan het nieuwe initiatief.

Wat is de opzet van het Food College?

‘Het is een ruimte die is verdeeld in drie delen. We hebben ten eerste een plek waar onze ontwikkelaars zich storten op nieuwe recepturen. In een ander gedeelte zullen met name nieuwe producten worden getest voor ze worden uitgerold naar de formats. En in deel drie worden mensen opgeleid en getraind in de vakkundige bereiding van alle huisgemaakte producten en gerechten. Laat ik benadrukken dat dit een plek wordt waar we experimenteren en niet produceren.’

Hoe is dit idee ontstaan?

‘Het idee van een winkel waar we konden experimenteren was er al lang voordat er hier een Foodmarkt was. Dat die inmiddels aan de Noordkade zit, is de reden dat we dit nu kunnen doen. De overname van La Place is dus niet de aanleiding geweest voor een Food College.’

U bent zichtbaar trots.

‘Hier zit enorm veel denkpower in. Waar vind je nou een plek als deze, waar mensen gezamenlijk experimenteren met smaak? We hebben nu een hoofdkantoor inclusief supermarkt en inclusief een Food College. Dat heb ik nog nooit ergens gezien en ik ben al in heel wat hoofdkantoren over de hele wereld geweest. Alles van de Jumbo- en de La Place-formule komt hier terug. En nog dit jaar komt er ook een La Place-restaurant in deze Foodmarkt. We hebben nu echt ons eigen terrein om van alles te kunnen ontwikkelen.’

‘Hier zit enorm veel denkpower in. Waar vind je nou een plek als deze, waar mensen gezamenlijk experimenteren met smaak?’

Frits van Eerd

Hoeveel mensen worden hier opgeleid?

‘Per jaar gaan we in het Food College 3000 personen opleiden voor alleen La Place. En daarnaast vele honderden die gaan koken in een Foodmarkt. Vanaf nu rolt er iedere dag iets uit de koker wat is bestemd voor Jumbo of La Place. In de afgelopen zes weken hebben we hier kunnen proefdraaien en alleen al in die tijd zijn er voor La Place 200 nieuwe, eigentijdse gerechten ontwikkeld.’

Al die mensen vinden. Dat zal niet makkelijk zijn met de krappe arbeidsmarkt.

‘Geschikte kandidaten vinden voor de combinatie retail en horeca is inderdaad heel erg moeilijk. Tegelijk worden we hiermee een nog interessantere werkgever. Wat hier gebeurt, maak je niet overal mee.’

Maakt dit initiatief Jumbo de innovatiekampioen wat betreft assortiment?

‘De innovatiekampioen. Dat vindt iedereen van zichzelf. In elk geval zitten wij in de voorste rij van de branche. En dan moet de klant maar bepalen wie de kampioen is. Of wij onderscheidend zijn op assortiment? Wat wil je horen? Dat moet je aan onze klanten vragen. De laagste prijzen, die hebben we al. Alleen, bij Jumbo willen we niet langer alleen over prijzen praten. Dat is inmiddels ook, hoe zal ik het zeggen, een beetje eenzijdig. Wij willen en de beste kwaliteit en ook de gezondste producten bieden. Dáár gaan we voor. En ik weet zeker, dat is niet zomaar te kopiëren. En als ik gezond zeg, bedoel ik dat niet belerend. Maar we willen de klant wel duiding geven en een keus bieden. Hoe gaaf is het dat je in één winkel de ene keer kunt kiezen voor het gezondste product en een andere keer voor eten waar wat meer calorieën in zitten, omdat je daar nu eenmaal op dat moment zin in hebt.’

Heeft de overname van La Place tot dusver voldaan aan de verwachtingen?

‘We hebben natuurlijk eerst een tijd aan elkaar moeten snuffelen. Horeca blijkt toch een stuk ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Uitbreiding van La Place? Wat betreft Nederland denk ik: wat we hebben, dat moeten we eerst maar eens een tijd goed uitvoeren. Tegelijkertijd is er internationale expansie van La Place. Eerst alleen op de luchthavens, maar La Place komt in het buitenland nu ook in het straatbeeld. Dat is puur La Place, geen producten van Jumbo, al zit er wel inspiratie van Jumbo in het bedrijf. In september verhuist het La Place-hoofdkantoor naar ons hoofdkantoor in Veghel.’

Naast een Food College gebeurt er meer bij Jumbo. Bijvoorbeeld de oversteek naar België. Hoe schetst u die operatie?

‘Voor België hebben we echt het hele assortiment onder de loep genomen. We nemen meer producten op dan we vooraf hadden gedacht. En ook het assortiment van La Place krijgt een plek in België. Ik weet zeker dat ons Belgische assortiment uniek is op de Belgische markt.’

De eerste Jumbo zit pal naast een Albert Heijn. Is dat een bewuste keuze?

‘Nee. Net als in Nederland heb je de keuze voor locaties vaak niet zelf in de hand. Het is wel makkelijk voor de AH-klant. Die kan vanaf de parkeerplaats zo bij ons naar binnen. Het wordt voor ons natuurlijk niet makkelijk. Albert Heijn zit er al een paar jaar en doet het heel erg goed. Voorlopig gaan wij het doen met alleen filialen. Niet alles zal in één keer goed gaan. Wat wel zeker is, is dat we er nooit meer vertrekken. En misschien dat we op termijn ook met Belgische franchisers gaan werken of een overname doen. Een overname in Nederland? Er speelt momenteel niet zoveel.’

Wat loopt er momenteel nog meer bij Jumbo?

‘Er loopt zoveel. Denk alleen al aan het innoveren van het logistieke deel, zoals het nieuwe dc in Nieuwegein. Dat wordt de grootste investering van de familie Van Eerd tot dusver. En we zijn bezig met een kantoorgebouw voor de Jumbo Tech Campus waar een paar honderd man zich alleen maar gaat bezighouden met het ontwikkelen van apps.’

U had het net over ondernemers. Geert Benders is overgestapt en eerder ook Edward Koornneef. Komen er nog meer transfers?

‘Met Geert Benders hebben we een heuse Plus-coryfee in huis gehaald. Geert was altijd al gecharmeerd van de Foodmarkt en is in feite overgestapt vanwege het innoverende karakter van Jumbo. Als een dergelijke grote ondernemer de overstap maakt, dan maakt dat andere ondernemers natuurlijk nieuwsgierig. En ja, er lopen gesprekken met ondernemers van andere formules. Wat zeg ik, er lopen veel gesprekken. We willen niet voor niets over een paar jaar 25 procent van de markt in handen hebben.’

Reageer op dit artikel