artikel

AH-ondernemer opent ‘zelfgetimmerde’ strandtent

Branche & Bedrijf 17385

Albert Heijn-franchisenemer Henri Offerein zaagde en timmerde de afgelopen maanden dat het een lieve lust was. Zaterdag leidde dat tot de opening van Paviljoen Nijstad, een grote en luxe ‘strandtent’. Idee en uitvoering komen letterlijk uit eigen hand. ‘Vanaf begin februari ben ik zes dagen per week bouwvakker geweest.’

Bij de begroeting steekt Offerein een knoestige, met eelt bedekte hand uit. Hij heeft de handen de afgelopen maanden letterlijk flink uit de mouwen gestoken om strandpaviljoen Nijstad te realiseren. Een paviljoen aan een recreatieplas in de nabijheid van Hoogeveen waar hij twee vestigingen van AH uitbaat. ‘Begin februari heb ik een overall aangetrokken en sindsdien ben ik bouwvakker geweest. Veel van wat je ziet heb ik zelf met mijn eigen handen gemaakt. Kijk hier, zie je die steentjes op de bar, die heb ik er zelf tegenaan geplakt.’

De bar naar eigen idee. De hoge banken zijn een idee van Heineken

De bar naar eigen idee. De hoge banken zijn een idee van Heineken

Het serieuze werk, zoals hij het noemt, besteedde hij uit aan onder meer een aannemer, loodgieter en elektricien. ‘Er was ook een compleet team bouwvakkers aan het werk. Maar wat we zelf konden, deden we zelf.’ Dat heeft deels met kosten te maken. ‘Het is te zot voor woorden wat sommige dingen moeten kosten. Bovendien vind ik het geweldig mooi werk om te doen, om iets te bedenken en zelf te maken. Zoals die houten ‘zonnen’ aan het plafond’, wijst hij trots.

Naar eigen idee

Ook het ontwerp van de inrichting zijn voor een groot deel op ideeën van hemzelf en zijn vrouw Mirjam geïnspireerd. ‘We kregen eigenlijk een cascodoos van de verhuurder, net als met een supermarkt.’ Ze maakten een moodboard wat de sfeer van het bedrijf moest worden. Zo lagen de kleuren, het gebruik van natuurlijke materialen en het gebruik van koper(kleur) al vast. De ontwerpers van architectenbureau en conceptontwikkelaar Binnenbrand in Heerenveen werkten het uit tot een 3D-tekening. ‘Dat was een mooie leidraad. In de uitvoering hebben we zaken aangepast.’

Het paviljoen ligt aan het water en krijgt een steiger voor elektrabootjes

Het paviljoen ligt aan het water en krijgt een steiger voor elektrabootjes

Paviljoen Nijstad heeft een oppervlakte van 550 vierkante meter met 100 zitplaatsen binnen en 120 op de terrassen. ‘We kunnen binnen nog extra zitplaatsen realiseren.’ Het paviljoen ligt pal aan het water, een voormalige zandwinningsplas die uiteindelijk een recreatiebestemming kreeg van de provincie.’ Het interieur is uitgevoerd in naturel eikenhout en warme groene tinten. De uitstraling is industrieel met een hoog plafond en betonnen vloer. ‘En toch is het gezellig geworden.’

Het recreatiegebied, dat door de eigenaar van de plas en een partner wordt ontwikkeld, staat in het teken van de zogenaamde Blue Zones. De vijf gebieden op aarde waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven doordat ze onder meer gezond eten en minder stress kennen. ‘Die dingen brengen we allemaal terug in het recreatiegebied en ook in Paviljoen Nijstad. Je kunt hier sporten in een gym die wordt gerund door een sportschool, er is een educatiebos van IVN, er komen mtb- en fietsroutes en je kunt een rondje om de plas rennen.’ Ook is er aan ontspanning gedacht, met een festivalterrein voor zo’n 6000 bezoekers. ‘En we bouwen nog een amfitheater voor 250 man.’

Vega, bio- en lokaal

Ook de menukaart van Paviljoen Nijstad reflecteert die gezonde ambitie. Er staan veel vegetarische en veganistische items op. ‘En er is veel bio en afkomstig van lokale leveranciers. We serveren bijvoorbeeld unieke Kalahari-koffie. Die is CO2-neutraal gebrand op olijvenpitten.’ Daarnaast staan er bijvoorbeeld ook hamburgers en saté op de menukaart. ‘Het gaat nu al wat ver voor Drenthe en Hoogeveen. We willen wel dat iedereen hier terecht kan. We zijn er voor iedereen.’

Dineren, lunchen vergaderen en feesten. Er zijn arrangementen voor elk

Dineren, lunchen vergaderen en feesten. Er zijn arrangementen voor elk

‘Voeding’ is de enige connectie met zijn twee AH-supermarkten in Hoogeveen. ‘Net als hier zijn we bij AH volop met voedingstrends bezig. En we leveren het een en ander aan artikelen uit onze winkels, zoals brood en jus d’orange.’ Vooralsnog gaat hij geen acties houden waarbij de twee bedrijven worden gekoppeld.

Het paviljoen opende low-key. ‘We hebben er helemaal geen reclame voor gemaakt, maar tijdens het eerste weekend zat het stampvol. We konden het soms niet bijbenen.’ Het paviljoen is met aparte ruimtes ook geschikt voor feesten en partijen. Het is zelfs een officiële trouwlocatie. De eerste bruiloften zijn al geboekt. ‘Eentje voor een hele dag, met 150 man. Dat brengt echt geld in het laatje.’ Omzet is ook broodnodig. Hij heeft 25 (parttime) medewerkers aangenomen, onder wie vier koks. En van de investering is naar zijn zeggen ‘zeker een derde van een AH in te richten’.

Offerein vindt het inspirerend om projecten te bedenken en op te starten. Zo begon hij twee jaar geleden ijssalon Toscana in Hoogeveen. Die kreeg hij al snel aan de praat. Hij deed het bedrijf over aan een van zijn bedrijfsleiders met ondernemersambitie. ‘Die heeft nu een hartstikke leuke winkel.’

Het terras heeft 120 zitplaatsen en is met glas beschermd tegen de wind

Het terras heeft 120 zitplaatsen en is met glas beschermd tegen de wind

Met zijn april 2014 begonnen Heinrigs Grillhouse/schnitzelbelevenis stopte hij vorig jaar. Deels vanwege de focus op Paviljoen Nijstad, maar ook vanwege de gemeente die daar zijn huisbaas was. Die wilde hem weghebben om het gebied te herontwikkelen. ‘Ik had een doorlopend huurcontract met ze. Of ik een afkoopsom meekreeg? Wat dacht je zelf, het is de gemeente. Ik was het gezeik gewoon zat, was er helemaal klaar mee.’ Dat hij tijd kan vrijmaken voor zijn projecten, komt doordat het bij zijn twee AH’s zonder hem ook op rolletjes loopt. ‘Ze (de medewerkers, red.) weten wat ik wil en daarbinnen kunnen ze eigen initiatief tonen. Dat loopt gewoon door. Maar stel dat de winkel er slecht bijstaat, dan trek ik ze wel degelijk aan de oren.’

En als straks Paviljoen Nijstad op de rails staat, doet hij ook dan weer een stapje terug om iets nieuws te starten? ‘Het ontwikkelen en opbouwen is het leukst om te doen. Maar voorlopig kan ik hier nog wel mijn ei kwijt. Maar zeg nooit nooit. Als er over een paar jaar iemand komt die het graag wil kopen, zal ik zeker even luisteren.’

Reageer op dit artikel