artikel

IPP Benelux: Eisen aan pallets worden strenger

Branche & Bedrijf 746

De uitwisseling van pallets vormt een onnodige belasting voor leveranciers en retailers. Een palletpool neemt beide partijen veel ongemak uit handen. Bovendien worden de eisen aan pallets steeds strenger nu veel retailers met geautomatiseerde dc’s gaan werken. Palletpoolbedrijf IPP biedt de oplossing, die in 2019 flink onder de aandacht wordt gebracht.

IPP Benelux: Eisen aan pallets worden strenger
Ingrid Faber (CEO Faber Halbertsma Group) en Eric Schrover (country director IPP Benelux).

‘De behoefte aan poolpallets stijgt binnen Nederland, maar ook internationaal’, stelt Eric Schrover, country director IPP Benelux. ‘In België hebben we in 2018 een nieuw concept opgestart: Eenvoudig Werkt Beter. Dit betekent zeer overzichtelijke facturatie met één helder tarief. Ook betekent het een overzichtelijke registratie van het aantal palletbewegingen en een sterk vereenvoudigd bestelsysteem. En dat is goed aangeslagen. Tegelijk vragen retailers steeds vaker van hun leveranciers dat ze gebruikmaken van een pooling systeem, open of gesloten. En de trend die in België speelt, speelt hier in Nederland nog wat sterker.’

Twee soorten poolsystemen

Ingrid Faber, CEO van Faber Halbertsma Group: ‘Wij bieden twee soorten poolsystemen, open en gesloten, voor pallets, waarmee het uitruilen van pallets bij levering niet meer nodig is. Daarmee wordt voor fabrikant en retailer een hoop inefficiënte administratie en handeling bij levering bespaard.’ Eric: ‘Bij een levering aan een dc van bijvoorbeeld vijf pallets, werden voorheen vijf lege pallets retourgenomen. Voor het dc is dat omslachtig, maar ook voor de fabrikant is het niet altijd handig, want met een lege vrachtwagen kunnen ook andere transporten worden uitgevoerd. Bovendien is er altijd discussie over saldo’s; hoeveel pallets heb je nog tegoed van de ander? Een pallet heeft een bepaalde waarde, maar die is niet zo hoog dat het die omslachtige handelingen rechtvaardigt. IPP levert daarin met het poolsysteem precies die service waardoor fabrikant en retailer efficiënter en sneller kunnen werken en minder tijd kwijt zijn aan hun palletadministratie.’

‘Gebruikers kunnen ons aanspreken wanneer iets niet goed is. Dat is de kracht van het gesloten systeem'

Gesloten pooling

Faber: ‘Wij verzorgen pooling zowel met de blanke EURO-pallets als met eigen IPP-pallets. In dit laatste geval, het gesloten pooling systeem, neemt IPP ook het eigenaarschap van de pallets op zich. Met een gesloten pool hebben retailer en leverancier een partij die aan te spreken is op de kwaliteit en de herverdeling van de pallets.’

Schrover: ‘Gebruikers kunnen ons aanspreken wanneer iets niet goed is. Dat is de kracht van het gesloten systeem. In de gesloten pool zijn alle pallets eigendom van IPP en wordt ook alleen met die specifieke pallets gewerkt, herkenbaar aan een steenbruine kleur en het logo van IPP. Het voordeel daarbij is dat IPP de eigenaar van de pallet is en de fabrikant niet hoeft te investeren in de aanschaf van de pallet.’

De Faber Halbertsma Group biedt in Europa drie geïntegreerde, full-service poolingdiensten (IPP, PAKi en PRS), en verzorgt de productie van houten pallets en kisten.

De Faber Halbertsma Group biedt in Europa drie geïntegreerde, full-service poolingdiensten (IPP, PAKi en PRS), en verzorgt de productie van houten pallets en kisten.

Faber: ‘De prijs van een nieuwe pallet komt voor driekwart van het hout. Wij hergebruiken het hout, waardoor de nieuwprijs een stuk lager uitvalt, terwijl we wel de kwaliteitsgarantie bieden van een nieuwe pallet. En het is dus ook duurzamer. Daarnaast is het onze specialiteit en uitdaging om met zo weinig mogelijk kilometers de pallets weer op de juiste plaats te krijgen.’

Sterke trend om meer met palletpools te werken

Schrover: ‘Er is een sterke trend om meer met palletpools te werken. Enerzijds is er de operationele belasting: het ruilsysteem, de extra administratie en de extra kosten. Anderzijds worden strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van pallets die de leverancier gebruikt. Beschadigde pallets leveren operationele problemen bij retailers, die steeds meer gaan werken met geautomatiseerde magazijnen. Daarin is geen plaats voor discussies over pallets. Een slechte kwaliteit pallet, met een beschadiging, kan zo’n geautomatiseerd systeem doen vastlopen, waardoor het stilgezet moet worden en de pallet moet worden vervangen. Een poolingsysteem waar de kwaliteit is gewaarborgd is daarvoor de oplossing.’

Faber: ‘En met de enorme hoeveelheid pallets die bij een dc binnenkomen is het een te grote belasting om al die pallets af te voeren wanneer het pallets voor eenmalig gebruik zouden zijn. Ook daarom wordt de voorkeur gegeven aan een partij die de palletafhandeling voor hergebruik netjes en zo snel mogelijk verzorgt.’

'Meer leveranciers en retailers moeten inzien wat de voordelen van het poolsysteem zijn'

Verdere introductie

In 2019 wil IPP haar poolprogramma’s uitbreiden en introduceren in Nederland bij de partijen die het bedrijf nog niet kennen. Er wordt al samengewerkt met enkele grote partijen. Meer leveranciers en retailers moeten echter inzien wat de voordelen van het poolsysteem zijn en van de service die IPP biedt.

De kosten van een poolpallet bedragen een kwart tot een derde van de aanschaf van een nieuwe pallet. Bovendien wordt gewerkt met één tarief, waarin alle kosten zijn verwerkt. Dat maakt het gebruik transparant en makkelijk om de kosten in kaart te brengen.

De voordelen van pooling

  • Snellere docktijd: wagen wordt gelost en vertrekt.
  • Eenvoudige administratie.
  • Verhoogde productiviteit heftruck door te werken met maximaal beladen retourvrachten.
  • Poolprovider zorgt voor optimaal transport netwerk voor leveranciers.
  • Gegarandeerde kwaliteit door eigenaarschap van poolprovider.
  • All-in tarief voor het leveren, collecteren, sorteren en repareren van pallets.
  • Geen investeringen in pallets door gebruikers.
  • Poolpallets dragen bij aan de circulaire economie (duurzaamheid).

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met IPP.

Reageer op dit artikel