Getir moet darkstore in Leiden sluiten

Getir moet darkstore in Leiden sluiten
Foto: Shutterstock

LEIDEN - Flitsbezorger Getir moet zijn darkstrore in de Van der Werfstraat in Leiden sluiten, zo heeft de rechter besloten.

De gemeente Leiden is van mening dat een darkstore past in het bestemmingsplan van de binnenstad. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning door Getir werd daarom door de gemeente afgewezen. Getir ging hiertegen in beroep bij de rechtbank, maar die heeft de gemeente in het gelijk gesteld, meldt de website Sleutelstad.

Nieuwe tegenslag voor Getir

De beslissing van de rechtbank betekent een nieuwe tegenslag voor Getir. De flitsbezorger verloor enkele maanden geleden al een gelijksoortige zaak in Oegstgeest. Vorige week werd ook duidelijk dat Getir internationaal het mes zet in het personeelsbestand. Welke invloed dat heeft op de activiteiten van de van oorsprong Turkse flitsbezorger in Nederland is nog niet bekend.

Getir sinds oktober 2021 actief in Leiden

Getir streek in oktober 2021 neer in Leiden. Dit leidde tot klachten van omwonenden en een onderzoek van het stadsbestuur. Die concludeerde dat een darkstore geen detailhandel is en er dus bijzondere toestemming nodig is voor vestiging. Die werd niet gegeven. De rechtbank volgt de redenering van de gemeente en verwerpt het beroep van Getir.

Getir gestopt met leveringen in Leiden

De beslissing van de rechtbank betekent voorlopig het einde van de activiteiten van Getir in Leiden. Dat betekent overigens niet dat de inwoners van de studentenstad het zonder snelle boodschappendiensten moeten doen. Ook Flink en Gorillas zijn actief in Leiden. Flink doet dat vanuit een bedrijfspand en Gorillas vanuit een deel van een winkelstraat die buiten het kerngebied valt. De gemeente Leiden staat deze darkstores wel toe.

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Daarnaast coördineert hij de samenstelling van de printeditie van Distrifood. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.