FNV zet stakingen op bij industriële slagerijen

FNV zet stakingen op bij industriële slagerijen
Vleeswaren. Foto: Studio Kastermans

UTRECHT - De gesprekken over een nieuwe cao voor slagers is gestrand. Vakbond FNV organiseert daarom vanaf 30 mei werkonderbrekingen, waardoor volgens de organisatie de bevoorrading van de supermarkten in gevaar komt.

De vakbond heeft nog wel een ultimatum gestuurd naar de industriële slagerijen, maar verwacht komende week geen doorbraak in de gesprekken. Breekpunt tussen werknemers en werkgevers is de beloning van het personeel. De vakbond wil dat deze meestijgen met de kosten van boodschappen, wonen en energie. Daar bovenop wil de bond er ook nog €100 bruto extra bij.

'Actiebereidheid in slagerijen is groot'

Volgens bestuurder John Klijn van FNV Voedingsindustrie is de actiebereidheid groot. ‘De slagersbranche biedt veel te weinig: 3,5 procent op jaarbasis. Dat ligt ver onder de inflatie, mensen kunnen hier niet van rondkomen. Zij hebben bovendien in de vorige twee cao’s vanwege corona al een flinke pas op de plaats gedaan om hun werkgevers tegemoet te komen. Nu weer een matige cao pikken ze niet.’

Geen dagje staken, maar langdurigere acties

Volgens Klijn snappen de werknemers dat ze in actie zullen moeten komen om hun eisen ingewilligd te krijgen. 'De acties zullen zeer waarschijnlijk werkonderbrekingen zijn voor onbepaalde tijd. Een dagje staken om stoom af te blazen is er niet bij: het is ons nu menens.’

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.