Daily 03-02: Marktleider AH zet flink meer vleesvervangers in folder

ZEIST - Albert Heijn doet steeds meer vleesvervangers in de aanbieding. Van alle supermarkten zet de marktleider de meeste in zijn folder. Ook stopt Egbert Oenema na ruim 20 jaar als ondernemer van Spar. Distrifood sprak hem een aantal keer en daarbij bleek hij een fel tegenstander van de mondkapjesplicht.
Delen:

Albert Heijn zet 43 procent meer vleesvervangers in folder

AMSTERDAM – Albert Heijn is de supermarktketen met de meeste folderaanbiedingen in vleesvervangers. Van de bijna 1700 extra aanbiedingen voor vleesvervangers afgelopen kwam 43 procent van de marktleider. Lees verder >>>


Flitsbezorger Getir test afhalen van boodschappen

LONDEN – Flitsbezorger Getir houdt een test met click & collect. Klanten kunnen bij sommige darkstores hun boodschappen ook ophalen in plaats van laten bezorgen. Lees verder >>>


Nestlé koopt Amerikaanse functional foodsmaker Orgain

VEVEY – Foodfabrikant Nestlé heeft in de Verenigde Staten de meerderheid van de aandelen van de fabrikant van functional foods Orgain overgenomen. Lees verder >>>


Egbert Oenema (Spar) stopt er na ruim 20 jaar mee

ECHTENERBRUG – Egbert Oenema houdt het Spar-ondernemerschap voor gezien. Collega Spar-ondernemer Marten Wesselius neemt het stokje van hem over. Oenema deed in de coronapandemie van zich spreken als fel tegenstander van de mondkapjesplicht. Lees verder >>>


Jumbo breidt portfolio duurzame zuivel uit

VEGHEL – Jumbo zoekt een vaste samenwerking met 20 melkveehouders om op een groter deel van zijn zuivelassortiment het 1 ster Beter Leven-keurmerk te kunnen voeren. Lees verder >>>


AH plaatst op grote schaal elektrische laadplekken bij winkels

ZAANDAM – Albert Heijn realiseert dit jaar in samenwerking met Eneco eMobility 240 elektrische laadplekken bij winkels in Nederland en België. In 2025 moeten dat er al minimaal 2000 zijn. Lees verder >>>


Beurs

De AEX-index op Beursplein koerst af op een vrijwel vlak begin. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. Grote Europese bedrijven als farmaceut Roche, chipmaker Infineon en zorgtechnologieconcern Siemens Healthineers, een concurrent van Philips, gaven donderdag een kijkje in de boeken. De euro was 1,1292 dollar waard, tegen 1,1299 dollar een dag eerder.


Binnenland kort

Sligro Food Group sloot 2021 af met een omzet van €1,9 miljard, 2,5 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep resteerde een bedrag van €20 miljoen, waar in 2020 een tekort van €70 miljoen in de boeken ging. Sligro benadrukt dat coronamaatregelen in het eerste kwartaal nog altijd van kracht zijn en dat die impact hebben op de financiële resultaten. Sligro toont zich kritisch over de manier waarop overheden met de horeca omgaan, waarbij geen lessen uit het verleden zouden zijn geleerd.

Het vinden van nieuwe medewerkers wordt de komende tijd nog moeilijker, denkt een ruime meerderheid van de werkgevers. Ook nu zeggen ze al dat het voor de meeste vacatures moeilijk is om iemand te vinden, meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van onderzoek onder ruim 3000 werkgevers. Een jaar eerder lag het aandeel moeilijk vervulbare vacatures nog veel lager.  Voor iets meer dan de helft van alle vacatures was het vorig jaar volgens het onderzoek moeilijk om iemand te vinden. Ook supermarkten worstelen met het vinden van personeel.

72 procent van de Nederlanders vindt dat het consumeren van dieren voor voeding moet worden verminderd. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wat vindt Nederland van de eiwittransitie’ van ProVeg in samenwerking met Kieskompas onder 8575 respondenten. Zo’n 80 procent geeft aan ‘ongemak’ te voelen op de manier waarop dieren worden gebruikt in de voedingsindustrie. 60 procent van de ondervraagden streeft naar een verbod op de intensieve veehouderij. Ongeveer 20 procent is voorstander voor een verbod op slachterijen.

Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria,  lanceert het speciaalbierplatform ‘Dare to drink different’. Via het platform zijn 500 verschillende bieren en andere dranken beschikbaar. Het is volgens de brouwer meer dan een webshop. Via het platform wil het bedrijf de bezoeker ook begeleiding bieden door het aanbod. Met behulp van een verrassende, onalledaagse smaaktest wordt speciaalbier aanbevolen op basis van persoonlijke smaak.

Ondernemersduo Ilona Bloch en Martijn ten Berge beginnen in hun Spar City in Deventer met een The Tosti Club. Bezoekers kunnen hier vanaf 8 februari een tosti bestellen. Bloch en Ten Berge zien dit als een groeikans voor zowel take-out, een lunch op de zitjes in de winkel of om de foodserviceproducten te bezorgen aan zakelijke en particuliere klanten. Ten Berge en Bloch zijn ook eigenaren van Spar University. Spar nam in 2020 The Tosti Club over met als doel werk te maken van foodservice. Steeds meer Spar-winkels krijgen een The Tosti Club binnen hun muren.


Buitenland kort

De Duitse duurzame supermarktketen Tegut breidt zijn samenwerking met Amazon uit. Amazon bezorgt voortaan via het Prime-model in de omgeving van Mainz en Wiesbaden boodschappen voor Tegut. Klanten hebben een keuze uit circa 10.000 verschillende producten. Amazon leverde al boodschappen voor Tegut in Darmstadt, Frankfurt am Main, Kassel, Würzburg, Marburg en Gießen. In een deel van dat gebied worden boodschappen van Tegut ook door snelbezorger Wolt thuis afgeleverd. Dan meestal binnen twee uur.

In Oostenrijk zijn steden gemiddeld te klein voor landelijk werkende boodschappenbezorgers. Onlinesupermarkt Flyby denkt met click & collect een oplossing in huis te hebben en richt drive-ins in bij op- en afritten van snelwegen. Forensen kunnen daar dan hun bestelde boodschappen op weg naar huis afhalen.

Brazilië passeert Nederland als tweede exporteur wereldwijd van landbouwproducten. Het Zuid-Amerikaanse land zag de waarde van zijn export vorig jaar met 20 procent toenemen en stijgen naar een waarde van €106 miljard. De hogere prijzen zorgen voornamelijk voor de hogere exportwaarde.