Waarom biologische diervoeding eigenlijk heel logisch is

Waarom biologische diervoeding eigenlijk heel logisch is

De coronacrisis was voor veel consumenten een uitgelezen kans om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan; een huisdier nemen. Het aantal honden en katten in Nederland is dan ook fors toegenomen. Deze baasjes willen natuurlijk het beste voor hun huisdier. Steeds vaker wordt daarbij gelet op de impact op onze planeet. Gezonde diervoeding zonder de planeet onnodig te belasten, dat klinkt goed.

Van steeds meer kanten klinkt het geluid dat biologisch de beste keuze is. Toch is niet iedereen niet altijd meteen overtuigd. Want waaróm is biologisch dan zo gezond?

Het antwoord is simpel: omdat biologische producten zuiver en natuurlijk zijn. Zonder synthetische conserveringsmiddelen, zonder chemische geur-, kleur- en smaakstoffen of GMO’s. Ook kunstmest en pesticiden zijn not done.

Biologische producten

Biologische producten zijn dus gemaakt van biologische ingrediënten en meer niet. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk niet. Om er helemaal zeker van te zijn volgt DANO (fabrikant van biologische diervoeding) voor al haar diervoedingsproducten elk ingrediënt van boer tot voer.

De kwaliteitsmanager bezoekt en controleert alle leveranciers persoonlijk. Zo kan er met zekerheid gezegd worden dat de dieren een goed leven hebben gehad en de producten daadwerkelijk 100% biologisch zijn. Daarnaast moet elk ingrediënt aan strenge eisen, op het gebied van milieu, handel en sociale ontwikkeling voldoen. Vandaar al die keurmerken op de verpakking.

In de praktijk

Puur en natuurlijk eten, dat geeft je energie en je voelt je beter. Zo werkt het ook voor huisdieren. Van gezonde voeding krijgen ze een mooie vacht of komen ze van allergieën af. Goed eten doet gewoon goed.

Maar maakt het echt zoveel verschil voor de gezondheid van een hond of kat? DANO vroeg 300 honden- en katteneigenaren om na zes weken gebruik haar biologische diervoeding te beoordelen: 87% zag een positief effect. Veelgenoemde voordelen van biologische diervoeding ten opzichte van reguliere diervoeding zijn:

  • een mooiere vacht
  • minder jeuk
  • een betere spijsvertering
  • minder allergieën
  • fitter
  • betere ontlasting
  • een stabiel gewicht

Minder allergieën

Met biologische diervoeding is de kans op een allergische reactie kleiner. Dat komt omdat er geen antibiotica, hormonen, pesticiden en chemische toevoegingen in zitten. Net als mensen zijn huisdieren daar nogal eens overgevoelig voor. Sommige honden en katten kunnen ook minder goed tegen gluten. Gelukkig bestaat er biologische diervoeding zonder granen.

Beter voor het milieu

In de biologische landbouw staat voorop dat het geen negatieve impact op de grond en de natuur heeft. Elke stap in het proces moet dus aan strenge eisen voldoen. In tegenstelling tot conventionele landbouw die onze aarde overbelast en uitput. Gelukkig groeit dit inzicht, en switchen meer boeren in Europa naar biologisch. Bovendien hebben de dieren in biologische producten een beter leven gehad.  Ze leven langer en ze krijgen meer ruimte, geen groeihormonen en beter eten. Zo wordt de natuur zo min mogelijk belast.

Kortom: (bio)logisch

Biologisch eten geeft energie en je voelt je beter. Het is een gezonde keuze voor iedereen in huis, zonder de planeet onnodig te belasten. (Bio)logisch toch?!

Dit artikel is gesponsord door DANO