'Labelcheck hoort gewoon bij kwaliteitsborging'

'Labelcheck hoort gewoon bij kwaliteitsborging'

Wanneer een besmet product een gevaar vormt voor de volksgezondheid, is een recall niet meer dan logisch. Maar een recall vanwege verkeerde etiketinformatie is pijnlijk en veelal onnodig. Een goede labelcheck kan dat voorkomen. Zorg dat uw labels gecheckt zijn voordat u uw producten uitlevert aan uw klanten. Sommige retailers eisen dit zelfs. Een blog van labelingsspecialist Christina de Willigen.

Een labelcheck is een controle van de voedselinformatie op de verpakking van voorverpakte levensmiddelen. Sinds 2014 is in een Europese verordening vastgelegd op welke wijze informatie op een label moet worden opgesteld, de vorm van die informatie en de inhoud ervan. Binnen Nederland zijn er nog enkele aanvullingen op de verordening, zoals het Zuivelbesluit (wanneer mag je iets een yoghurt noemen?)

De consument is voor zijn relevante informatie op het label aangewezen, bijvoorbeeld over eventueel aanwezige allergenen in het product. Daarom is het juist zo belangrijk dat het label voldoet aan wetgeving en juist is weergegeven. Fouten in etikettering kunnen uiteindelijk resulteren in een recall, met financiële gevolgen en mogelijke reputatieschade voor producent en retailer.

Daarom is een labelcheck geen noodzakelijk kwaad, maar een logisch onderdeel van kwaliteitsborging. Fabrikanten kunnen fouten maken of zaken vergeten, maar ook de omschrijvingen in de wet zijn niet altijd even makkelijk te interpreteren. Een adviesbureau kan de retailer of producent bij de labelcheck ondersteunen, om te voorkomen dat een slager zijn eigen vlees keurt. Wanneer een producent voor een retailmerk werkt, wil hij zeker zijn van zijn zaak. Ook kan de retailer gewoon een onafhankelijke labelcheck eisen.

Uitbesteden

Wie een label wil laten controleren kan een adviesbureau in de arm nemen. Ook is het mogelijk om het bureau de specificaties van het product te overhandigen met het verzoek hiermee een correct label op te stellen. Wanneer buitenlandse producten op de Nederlandse markt komen en er een ‘vertaling’ van het label moet komen, met de eventuele extra specificaties voor de Nederlandse markt, toont een adviesbureau zijn meerwaarde. Of omgekeerd: in samenwerking met kantoren in het buitenland verzorgt een adviesbureau precies de juiste formuleringen en labels per land. Want net als Nederland kunnen ook andere landen eigen vereisten toevoegen aan de verordening.

Ook de kritische elementen, als ingrediëntendeclaratie en allergenen, vallen onder de check. Ook wordt gekeken of er bij bepaalde ingrediënten gekwid moet worden, bijvoorbeeld het percentage amandelen wanneer in een product marsepein wordt gebruikt. Een labelcheck kan in een voorstadium plaatsvinden, zodra de producent zijn ingrediënten heeft bepaald. Vaak komt de labelcheck pas veel later, omdat dan ook duidelijk wordt of een batchcode goed gedrukt is en of een tht niet uitwisbaar is, of het artwork correct is opgesteld. Meestal gaat het om de fase van de proefdruk van de verpakking.

Kwaliteitsborging

Een labelcheck hoort gewoon bij kwaliteitsborging. Het is een controle, het geeft zekerheid. Een labelcheck kost geld, maar altijd veel minder dan een recall of het opnieuw laten drukken van een verpakking. Het resultaat van de check is een rapportage met een advies. Het is aan de opdrachtgever dit advies al dan niet op te volgen. En natuurlijk gaat een nieuw product gaat meestal met een deadline de markt op. Een labelcheck terwijl het product al klaar is lijkt dan misschien lastig, maar in zulke gevallen kan een check met een dag of twee gereed zijn.

Auteur: Christina de Willigen, projectcoördinator en labelingsspecialist bij Eurofins Food Safety Solutions

Tekst is aangeleverd door Eurofins.