Plantaardig eten: gezonde leefstijl als medicijn groeit

Plantaardig eten: gezonde leefstijl als medicijn groeit

We zouden meer plantaardige producten moeten eten. Waarom? Krishna Koemar Khoenkhoen, CEO van Tidjoori legt hier uit waarom steeds meer klanten in de supermarkt in de toekomst zullen gaan kiezen voor plantaardig eten.

Plantaardig eten: gezonde leefstijl als medicijn groeit

De wereld telt zeven miljard inwoners, in 2050 zijn dat er negen miljard; twee miljard extra monden die gevoed moeten worden. Er is dan maar liefst zeventig procent meer voedsel nodig ten opzichte van 2007. Verkuilen: “Er is tegelijkertijd een wereldwijde toename van welvaartsziekten die samenhangen met een ongezond eetpatroon. Dit alles dwingt tot keuzes. We zullen onze voeding niet alleen efficiënter moeten gaan produceren maar ook diervriendelijker en duurzamer.”

Aandacht voor plantaardig

“We kunnen kiezen om onszelf en onze kinderen op een betere, gezonde en gevarieerde manier te voeden. Consumenten zullen steeds vaker kiezen voor wat de natuur dagelijks biedt. Ze laten zich inspireren en gaan op ontdekkingstocht, maar ze moeten dan wel iets te kiezen hebben in een winkel. Ze moeten daar ontdekken dat plantaardig eten niet saai en al helemaal niet eentonig is. Op verschillende food-beurzen is de groeiende aandacht voor het minderen van vlees en de introductie van plantaardig al zichtbaar. Zo komt er op de komende Horecava een groot paviljoen voor groente/vegan.”

Gezonde leefstijl als medicijn

Waarom plantaardig? Nederland is ziek en zwaar: bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ruim vijf miljoen Nederlanders heeft een of meer chronische aandoeningen. Het is wetenschappelijk aangetoond: we eten verkeerd, we bewegen te weinig en we hebben teveel stress. Er zijn op dit moment 900.000 Nederlanders met diabetes type 2 en elk jaar komt er een Amsterdam Arena vol nieuwe patiënten bij, zo’n 55.000 mensen, 150 per dag.

Verkuilen: “Ziekte als gevolg van leefstijl gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type 2, obesitas, reuma en maag-lever-darmaandoeningen, zijn te beperken als mensen serieus werk maken van hun leefstijl. Steeds vaker hoor je dat (huis)artsen geen medicijnen meer voorschrijven maar leefstijl als medicijn opleggen: groente, fruit en bewegen op recept. Er is namelijk steeds meer bewijs dat sommige ziekten met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. Nederland is aan het veranderen.”

“Plantaardige producten zijn daarbij een ideale start: plantaardig bevat over het algemeen een laag verzadigd vetgehalte, het bevat veel vezels en zit boordevol verschillende vitamine en mineralen. Je kunt je voedingspatroon verbeteren door meer plantaardige producten te eten en minder dierlijke producten te gebruiken.“

Wat kunnen de voordelen zijn van plantaardig eten?

 1. Een gezond hart
  Plantaardige producten bevatten over het algemeen veel onverzadigde (goede) vetten en weinig verzadigde vetten. Hoge cholesterolwaarden kunnen het risico op kransslagader- en hartaandoeningen vergroten. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten zorgt voor lagere cholesterolwaarden in het bloed. Meer plantaardige producten kan dus helpen om het hart gezond te houden.*
 2. Sterke botten
  Een plantaardig voedingspatroon zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten, calcium en vitamine D binnen krijgt voor behoud van normale botten.
 3. Gewicht onder controle houden
  Plantaardige producten bevatten meestal minder calorieën, meer vezels en hebben een lager vetgehalte. Door meer fruit, groenten, volkoren granen, noten, zaden en plantaardige alternatieven voor zuivel te eten, is het gemakkelijker je gewicht onder controle te houden.
 4. Optimaal ouder worden
  Goede voeding helpt je om gezond ouder te worden en minder vaak ziek te zijn. Het eten van veel plantaardige producten zorgt voor de vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Ook krijg je minder verzadigde vetten binnen. Zo zorgen een plantaardig voedingspatroon en voldoende beweging voor een verhoogde levenskwaliteit als je ouder wordt.

Er zijn vele tips en inspirerende recepten die klanten kunnen gebruiken. Zorg dat uw supermarkt gevuld is met de juiste tips en keuzes.

Dit artikel is aangeleverd door Tidjoori/ K2ktrading BV