Voedselveiligheid op de winkelvloer: zeven tips

Voedselveiligheid op de winkelvloer: zeven tips

Het succes van de supermarkt hangt af van veel zaken, maar is vooral een samenspel tussen kwaliteit van mensen, service en producten. Voedselveiligheid van producten speelt soms een ondergeschikte rol. Zeven tips van Eurofins om de voedselveiligheid in de winkel hoog te houden.

De kwaliteit van producten in de schappen wordt niet alleen bepaald door inkoop, maar ook door de winkelvloer. Wat kun je doen aan verbetering van voedselveiligheid?

Tips voor voedselveiligheid

Zeven aandachtspunten voor verbetering van de voedselveiligheid in de supermarkt:

1. Gebruik je verstand

De meeste regels en tips voor voedselveiligheid en hygiëne op de winkelvloer zijn zó logisch dat de supermarktmedewerker ze door na te denken, al op de juiste manier toepast. Voorkom verontreiniging, werk altijd met schoon materiaal, reinig materiaal dagelijks of meerdere malen per dag. Laat geen vuile vaatdoeken, messen of planken liggen. Is iets klaar? Voer je gebruikte materialen dan af. Zorg daarnaast dat handen wassen een routine wordt. De makkelijkste manier om besmetting en verontreiniging te voorkomen is scherp blijven nadenken bij alles wat je doet. Gebruik je gezonde verstand. Zo simpel is het.

2. Controle

Zorg ervoor dat uitgevoerde werkzaamheden daadwerkelijk worden gecontroleerd. Doe het! Controle is geen motie van wantrouwen ten opzichte van de medewerker, het is een vorm van elkaar helpen te voorkomen dat we per ongeluk toch fouten maken. Twee zien meer dan één. Zorg er samen voor dat we blíjven controleren, op steeds dezelfde, gestandaardiseerde wijze.

3. Motiveer elkaar

Een schone winkel met een veilig assortiment is een gezamenlijk doel. Kom je problemen tegen? Zoek samen een oplossing! Wat zijn de doorlooptijden van vleeswaren en kaas? Kunnen we later snijden? Of slimmer? En hebben de schoonmaakwerkzaamheden het gewenste resultaat? Motiveer medewerkers en collega’s om mee te denken hoe we slimmer en veiliger kunnen werken.

4. Gebruik foto’s

Maak foto’s met je smartphone van problemen die je tegenkomt. Is er niet goed schoongemaakt? Is er iets defect dat een bron van besmetting kan vormen? Of kom je bij werkzaamheden vaker eenzelfde probleem tegen? Maak een foto en zet het in een WhatsApp-groep.

5. Is het acceptabel?

Zorg dat de kwaliteit van de producten op zijn minst volgens de HACCP-standaard acceptabel is. Maar in ieder geval zo goed, dat je het zelf zou kopen. Hetzelfde geldt voor de werkplekken. Hou deze schoon en veilig. Is het niet acceptabel? Communiceer het en doe er wat aan.

6. Door de knieën 

Vuil en bacteriën zijn overal. Vooral op plaatsen die je niet makkelijk ziet. Doe dus extra moeite om de moeilijkere plekken te controleren: ga door de knieën en kijk eens van onderen naar boven! Kijk achter apparaten en onder stapels. Doe extra moeite tijdens elke controle en schoonmaakbeurt. 

7. Reinig de schoonmaakmiddelen

Maak een schrobmachine elke dag schoon. Dan voorkom je dat je bacteriën op de vloer aanbrengt in plaats van verwijdert. Hetzelfde geldt voor alle andere schoonmaakmiddelen. Met een vieze doek of bezems en borstels kun je niet schoonmaken. Gebruikte doeken moeten eigenlijk altijd direct in de was belanden. Met schoon materiaal is het bovendien veel prettiger schoonmaken. Zorg dus dat medewerkers de juiste middelen hebben om goed hun werk te doen.

Tekst komt van Eurofins

Eurofins Food Safety Solutions - specialist in voedselveiligheid - heeft diverse tools ontwikkeld om voedselveiligheid te ondersteunen. Een van die tools is de HACCP-app, voor iOs, Android, PDA en bestelapparatuur. De HACCP-app helpt bij controles in opvang en opslag, bereiden en serveren en schoonmaken. Een digitale oplossing voor alle HACCP-registratieverplichtingen. Eén account per locatie, die door meerdere gebruikers kan worden ingezet.