nieuws

Rendac vernietigt 300.000 kilo listeria-vlees

Vers 4577

Rendac vernietigt 300.000 kilo listeria-vlees
Lege schappen bij Jumbo door recall vleeswaren. Foto: VMT.nl

SON – Vernietigingsbedrijf Rendac in Son gaat 300.000 kilo mogelijk met listeria besmette vlees en vleeswaren vernietigen dat afkomstig is van Offerman.

Het betreft pakjes vleeswaren die uit de schappen van diverse supermarktketens zijn gehaald, waarvan een groot deel afkomstig van Jumbo en ook Sligro. Ook Superunieleden zoals Coop, Dekamarkt, Dirk en Deen en ook Albert Heijn haalden vleeswaren terug, onder meer van halal-merk Wahid waarvan ook producten door Offerman zijn gefabriceerd. In totaal betreft het zeker 2,4 miljoen verpakkingen. Dat schrijft de  NOS.

Dagelijks werk

Voor  Rendac, dat normaal normaliter slachtafval en dierlijke kadavers vernietigt, is de operatie ‘business as usual’:  ‘Deze situatie komt niet dagelijks voor maar het is wel ons dagelijkse werk om dit materiaal in te zamelen en te vernietigen’, zegt algemeen directeur Sjors Beerendonk tegen de NOS. Hoeveel tijd de vernietiging van het vlees gaat kosten, kan hij niet zeggen. Het gebeurt in een 24/7 volcontinu proces. ‘Als het bij ons is, kunnen wij het vrij snel verwerken.’

Listeria-besmetting

In de afgelopen twee jaar zijn drie mensen overleden en is er  een miskraam geweest als gevolg van de met listeria besmette vleeswaren. De besmetting was met geavanceerde technieken terug te leiden naar de fabriek  van Offerman in Aalsmeer. Dat maakte het RIVM vorige week bekend. De recall betrof meer dan 150 verschillende producten en verpakkingen.

Winstwaarschuwing moederbedrijf Ter Beke

Offerman is een dochter  van de Belgische vleesverwerker Ter Beke. De affaire noopte dat bedrijf ertoe een winstwaarschuwing af te geven. Ter Beke verwacht dat door die fabriekssluiting de brutowinst tot 10 procent lager uitpakt. Eerder dit jaar verwachtten de Belgen juist meer winst te maken dan vorig jaar, maar daar zijn ze nu op teruggekomen. Vorige week werd de handel in het aandeel van de vleesverwerker stilgelegd vanwege een flinke koersval. Het aandeel daalde van rond €123 naar net boven de €90.

 

Reageer op dit artikel