nieuws

‘Effect vleesschandalen slechts zeer tijdelijk’

Vers 964

‘Effect vleesschandalen slechts zeer tijdelijk’
Foto: Koos Groenewold

AMSTERDAM – De consumptie van vlees door Nederlanders lijdt niet of nauwelijks onder schandalen. Als er al sprake is van een daling, is deze tijdelijk.

Dat constateert Het Financieele Dagblad op basis van drie experts van Wageningen Universiteit. Aanleiding is de zaak rond de besmetting van vleeswaren met de listeriabacterie. Als voorbeelden worden onder meer de gekkekoeienziekte en varkenspest uit de jaren tachtig en negentig genoemd. Nederlanders aten toen even minder rund- en varkesvlees om kort daarna terug te vallen in het oude patroon.

Consumenten hechten aan voedingsmiddelen

Hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf wijst erop dat mensen op basis van smaak, gewenning en culturele identiteit zich sterk hechten aan voedingsmiddelen. ‘Ingebakken voedingspatronen zijn heel moeilijk te veranderen. Nederlanders eten bijvoorbeeld ook al tientallen jaren vrijwel evenveel groente en fruit.’ De voorkeur voor eiwitrijke producten als vlees is volgens De Graaf ook biologisch vastgelegd. ‘Vlees heeft een hartige umaniesmaak. Dat geeft een signaal af: hier zitten eiwitten in, die heb je nodig.’

Weinig onderzoek naar effect van voedselschandalen

Ondanks de ophef over listeria werd er volgens Het Financieele Dagblad afgelopen weekeinde meer vlees gekocht dan een jaar eerder. Consumptiesocioloog Hans Dagevos waarschuwt wel voor al te drieste conclusies. ‘Mensen schrikken echt wel van zo’n listeria-uitbraak, maar empirisch onderzoek naar de impact van voedselschandalen bestaat bijna niet niet. Daardoor weten we niet hoe incidenten doorwerken in hoofd en hart.’

Reageer op dit artikel