nieuws

Plus komt met eerste klimaatneutrale banaan

Vers 1520

Plus komt met eerste klimaatneutrale banaan
Joris Schonk (Fyffes), Eric Leebeek (Plus) en Leontien Hasselman-Plugge (SIM) zetten blockchaintechnologie in voor de banaan. Foto: Plus, april 2019

UTRECHT – Plus legt als eerste supermarktketen een klimaatneutrale banaan in het schap.

‘Om actief bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering heeft Plus al haar onverpakte bananen klimaatneutraal gemaakt’, meldt de formule donderdag.

CO2-voetafdruk

Hiervoor heeft Plus ten eerste de CO2-voetafdruk in kaart gebracht. Bij elke stap in de keten gaat Plus zich naar eigen zeggen inzetten om samen met de partners de uitstoot te verminderen. Maersk beperkt bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van het zeetransport. ‘Daarnaast is gestart met de inzet van nieuwe rijpcellen waarmee een CO2-besparing van 30 procent te realiseren is’, aldus Plus. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd via duurzame energieprojecten. Keurmerk Klimaatneutraal Gegarandeerd zal de meting, reductie en compensatie jaarlijks verifiëren.

Plus: ‘Impact verminderen belangrijke verantwoordelijkheid’

Plus noemt het verminderen van de impact op het milieu als een belangrijke verantwoordelijkheid. ‘Vooral in gebieden rondom de evenaar zijn de gevolgen van de klimaatverandering merkbaar. Het weer is onvoorspelbaar, waardoor er soms overstromingen zijn bij zware regenval en watertekorten in tijden van droogte.’

Blockchaintechnologie

Het nieuws van de klimaatneutrale banaan komt met de update van Plus over het inzichtelijk maken van de banaanproductieketen met blockchaintechnologie. Vanaf maandag zien consumenten via een QR-code op de banaan welke route de bananen uit de regio Urabá in Colombia afleggen, ‘van plantage tot winkelmand’. De supermarktformule had in april aangekondigd hiermee aan de slag te gaan. ‘Met het bieden van volledige transparantie wil de supermarktorganisatie duidelijkheid verschaffen over de herkomst van de bananen en inzicht geven in alle gezamenlijke inspanningen op het gebied van mens, natuur en klimaat.’ Verder grijpt Plus het moment aan om te melden dat de onverpakte bananen in de Plus-supermarkten al 10 jaar Fairtrade-gecertificeerd zijn.

Reageer op dit artikel