nieuws

Foodservice stimuleert vleesconsumptie

Vers 650

Foodservice stimuleert vleesconsumptie
Archieffoto Distrifood

WAGENINGEN – Nederland heeft vorig gemiddeld per persoon 77,2 kilogram vlees gegeten, tegen 76,6 kilo een jaar eerder. Daarmee is een einde gekomen aan jaren van daling van de vleesconsumptie.

Dat meldt de NOS vanmorgen. De resultaten lijken in tegenspraak met eerdere berichtgeving op basis van IRI. Maar dat is volgens de onderzoekers van Wageningen University, dat in opdracht van Wakker Dier de gegevens verzameld, niet persé het geval. ‘Beide kan waar zijn. IRI heeft een andere en minder omvattende wijze van gegevens verzamelen. Wij kijken breder, maar het is prima verschillende bronnen te hebben. Tegelijkertijd laat het ook zien dat elke methode zijn beperkingen heeft’, aldus Hans Dagevos van de universiteit.

Wageningen meet ook foodservice

Belangrijkste verschil is dat IRI de cijfers van supermarkten meet en Wageningen University ook het foodservicekanaal meeneemt, zoals horecabedrijven. Dagevos: ‘Dat is enorm van invloed. Het aantal toeristen in ons land stijgt elk jaar. Van restaurants die veel toeristen over de vloer krijgen, is wel bekend dat die veel hamburgers en saté op de kaart hebben staan.’

Warme zomer ook van invloed

Ook de warme zomer kan van invloed zijn geweest, denkt de onderzoeker. ‘Er waren veel hete dagen, goed weer voor de barbecue. Tijdens die feestjes wordt er vaak ook meer vlees gegeten dan gemiddeld.’

Reageer op dit artikel