nieuws

Flinke groei vleesvervangers in supermarkt

Vers 3291

Flinke groei vleesvervangers in supermarkt
Foto: Shutterstock

ZALTBOMMEL – Het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt is sinds 2017 met 51 procent toegenomen.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI Nederland, meldt de NOS. Echt vlees wordt steeds vaker wordt vervangen door producten die zijn gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden.

Ook daling bij kip

IRI Nederland haalt ter vergelijking aan dat sinds 2017 de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent daalde. Hoewel kip nog met 2 procent wist te stijgen, lijkt ook bij dit vlees de daling te zijn ingezet. De verkoop van kip daalde met 0,4 procent in de eerste helft van dit jaar.

Ook stijging cijfers bij AH en Jumbo

In het IRI-onderzoek gaat het om vleesvervangende producten met namen als ‘Spinazie-kaas rondo’, ‘Fijn gekruide vegetarische balletjes’, ‘Stukjes als van kip’, ‘De boon chiliburger’ en de ‘Groenteburger’, die in korte tijd zeer populair zijn geworden.

Cijfers bij AH en Jumbo laten tevens zien dat dit soort vleesvervangers steeds populairder worden. Bij AH steeg het aantal groenteburgers, vegaworsten, sojaschnitzels en andere vegetarische producten sinds 2016 met 33 procent tot honderd verschillende producten. Jumbo heeft inmiddels bijna tweehonderd vleesvervangers in de verkoop.

Vis en vlees van duurzame herkomst

Gisteren meldde de NOS dat uit de Monitor Keurmerken Retail van IRI Nederland blijkt dat de verkoop van vis en vlees van duurzame herkomst het vorig jaar opnieuw fors is gestegen. Supermarkten kenden een omzetstijging van producten met een keurmerk van 30 procent, wat in totaal neerkomt op 3,6 miljard euro.

Supermarkten en speciaalzaken

Supermarkten in Nederland hebben een aandeel van ruim 60 procent in van de totale verkoop van duurzaam vlees en duurzame vis. De rest van de verkoop verloopt via speciaalzaken, waar de groei minder groot is dan in supermarkten als AH, Jumbo en Plus.

Reageer op dit artikel