nieuws

AH en Jumbo genomineerd voor ‘Liegebeest’

Vers 4235

AH en Jumbo genomineerd voor ‘Liegebeest’

AMSTERDAM – Actiegroep Wakker Dier heeft vijf bedrijven genomineerd voor Liegebeest van het jaar, waaronder Albert Heijn en Jumbo.

De Liegebeest-verkiezing is door Wakker Dier bedacht om wat in de ogen van de groep misleidende claims over dierenwelzijn onder de aandacht te brengen. Naast Albert Heijn zijn ook McDonald’s, chocolademerk Milka en rundvleesleverancier Bord Bia genomineerd.

Geitenkaas van Jumbo genomineerd

Wakker Dier maakt zich bij Jumbo boos over de geitenkaas van de supermarktketen. Geiten die melk leveren voor geitenkaas van Jumbo worden volgens Wakker Dier helemaal niet met ‘veel liefde en aandacht verzorgd’ zoals de supermarkt claimt. ‘Lammetjes moeten direct na de geboorte weg bij hun moeder en gaan al snel naar een mesterij. Daar zijn de omstandigheden zo slecht, dat zo’n 30 procent vroegtijdig sterft.’

Kipverkoop Albert Heijn in de race

Bij Albert Heijn richten de pijlen van de actiegroep zich op de kipverkoop. Vooral de stelling van AH dat kippen ‘meer ruimte krijgen’ is de organisatie een doorn in het oog. Wakker Dier stelt dat AH kippen juist de minste ruimte geeft met zestien stuks op een vierkante meter zonder daglicht.

Wakker Dier niet blij met Milka-koeien

De belofte van ‘teder geproduceerde melk’ voor chocola van Milka deugt ook niet, aldus Wakker Dier. Kalfjes van melkkoeien worden vlak na de geboorte bij de moeder weggehaald en in eenzame huisvesting geplaatst, weet de organisatie.

McDonald’s nog steeds soort plofkip

Volgens Wakker Dier doet McDonald’s op zijn website net alsof het bedrijf gestopt is met het gebruik van plofkip. Maar volgens de organisatie maakt de fastfoodketen nog steeds gebruik van ‘een doorgefokt vleeskippenras dat in zes weken tijd uitgroeit tot een vleeshomp van 2,3 kilo’

Albert Heijn en Jumbo waren ook vorig jaar genomineerd. Toen Albert Heijn met zijn Premium Eendenborst en Jumbo vanwege de verkoop van levende kreeften bij Jumbo Foodmarkt. De nominatie van AH werd later ingetrokken en Rabobank werd uiteindelijk uitgeroepen tot het Liegebeest 2018.

Reageer op dit artikel