nieuws

Tuinders spannen samen tegen supers

Vers 3018

Tuinders spannen samen tegen supers
Foto: ANP

DOETINCHEM – Nederlandse fruittelers werken aan de introductie van een eigen termijnmarkt. Deze moet ervoor zorgen dat de machtsbalans tussen tuinders en supermarkten verschuift, waardoor telers stabielere en hogere prijzen ontvangen voor hun producten.

Vandaag en morgen wordt er volgens Het Financieele Dagblad in Tiel en Kruisland gesproken over de introductie van deze nieuwe termijnmarkt. Onder meer de Actiegroep Fruitteelt, het e-commercebedrijf Service2Fruit en het Belgische adviesbureau DLV zijn betrokken bij de plannen. De eerste termijnmarkt, voor peren, moet nog dit jaar beginnen.

Bijbetalen of terugkrijgen op basis van dagprijzen

Kwekers kunnen volgens de plannen tot maximaal 30 procent van hun productie in een coöperatief termijncontract voor een vaste prijs verkopen aan een afnemer. Aan het eind van het seizoen wordt daarna berekend of de gemiddelde dagprijs op de reguliere markt hoger of lager uitvalt dan de prijs zoals die is afgesproken in het termijncontract. Als de teler te weinig heeft ontvangen, dan betaalt de afnemer het verschil uit. Als de dagprijs echter juist lager was dan de termijncontractprijs, dan moet de teler de afnemer betalen.

Appels en andere landbouwproducten kunnen volgen

Op korte termijn moet er ook een termijnmarkt voor appels komen, terwijl ook vrijwel alle andere landbouwproducten in theorie in aanmerking komen, tot zuivel en varkensvlees aan toe. Ceo Silvia Janssen van Service2Fruit legt in de krant uit waarom de termijnmarkten noodzakelijk zijn. ‘In bijvoorbeeld de fruitmarkt hebben de telers nu geen prijszekerheid. Eigenlijk is er vaak niet eens een prijs voor hun producten. Telers hebben vrijwel geen marktinformatie, in tegenstelling tot de grote supermarkten. Het is een oneerlijke strijd. Telers zijn op dit moment niet tegen de supermarkten opgewassen en zijn altijd de dupe.’

Machtsbalans tussen kwekers en supers ombuigen

Janssen verwacht dat een termijnmarkt de ‘machtsbalans’ tussen kwekers en supermarkten weer enigszins richting kwekers ombuigt. Het CBL vraagt zich in de krant af of de opzet mededingingstechnisch mogelijk is, maar is ook geen tegenstander. ‘Wij vinden het belangrijk om goed samen te werken in de hele keten’, zo wordt een woordvoerder van de brancheorganisatie van de supermarkten geciteerd.

Reageer op dit artikel