nieuws

Schouten kraakt ‘te kieskeurige’ supers

Vers 3446

Schouten kraakt ‘te kieskeurige’ supers
Foto: ANP

DEN HAAG – Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kraakt in een interview de kieskeurige manier waarop supermarkten hun agf inkopen. ‘Op deze manier ga je waardeloos om met het voedsel.’

Schouten zegt dit in een interview met De Telegraaf over de invloed van het gebrek aan regen op de agrarische sector. Volgens de minister zorgde de verschrompelde grond vorig jaar voor grote problemen, maar is Nederland nu beter voorbereid. Volgens haar krijgt Nederland de komende jaren met meer periodes van langdurige droogte te maken, wat tot een verandering van gedrag bij de supermarkten zou moeten leiden.

Pruimen een paar millimeter te klein

Ze wijst daarbij op de manier waarop bijvoorbeeld pruimen vorig jaar door de supermarkt werden afgewezen. ‘De pruimen waren te klein. Slechts een paar millimeter in sommige gevallen. Als dat een reden is om voedsel niet meer af te nemen…’

Waardeloos omgaan met voedsel

De minister zegt hier echt boos van te worden. ‘We hebben voedsel nodig om van te leven. Dat heeft veel waarde in zich. Op deze manier ga je waardeloos om met het voedsel. Er zit zoveel tijd en passie in van een boer om het te produceren! Dan is een eis over hoe dat product eruit moet zien geen reden om het niet te verkopen of te eten.

Schouten roept handelaren en supers aan tafel

Schouten zegt hier ook in de praktijk over in actie te komen. ‘Ik heb tussenhandelaren en supermarkten bij mij aan tafel geroepen. Dit is namelijk niet alleen iets wat ik vind, de maatschappij kwam vorig jaar in opstand om te zeggen: dit voedsel willen wij gewoon hebben. Ze erkennen dat er dingen anders moeten.’

Reageer op dit artikel