nieuws

NVWA vrijgepleit in fipronil-affaire

Vers 693

NVWA vrijgepleit in fipronil-affaire
Foto: ANP

DEN HAAG – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Dat oordeelde de rechter in Den Haag woensdag in een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens 124 kippenboeren tegen de NVWA had aangespannen.

De fipronil-affaire leidde tot grootschalige recalls van eieren in supermarkten, lege schappen en hogere prijzen. Ook was er een tijd zorg over de verwerking van de eieren in andere foodproducten. Verschillende supermarkten overwogen later het indienen van schadeclaims richting toeleveranciers, maar zagen hier uiteindelijk vanaf. Boeren namen het voedselwaakhond NVWA kwalijk dat het al in 2016 op de hoogte was van misstanden bij het bedrijf ChickFriend, maar hier boeren niet van op de hoogte stelde. Volgens de rechter was het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek voldoende.

Miljoenen eieren moesten worden vernietigd

ChickFriend werd door veel boeren ingehuurd om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Achteraf bleek dat het bedrijf daarvoor het verboden middel fipronil gebruikte. Als de NVWA de boeren wel had gewaarschuwd voor het vermoedelijke gebruik van fipronil, had dat het strafrechtelijke onderzoek gehinderd. Die waarschuwing kwam pas op 19 juli. 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren moesten worden vernietigd en 180 kippenboerderijen moesten de deuren sluiten. Sommige bedrijven zijn nog altijd dicht. De schade beliep €65 tot €75 miljoen, waarvan €35 tot €45 miljoen voor rekening van de pluimveehouders kwam.

Boeren zelf verantwoordelijk voor controle

De rechtbank oordeelt dat de kippenboeren zelf een verantwoordelijkheid hebben voor de controle op welke middelen in hun stallen worden gebruikt. De NVWA kan bovendien niet worden afgerekend op de omvang van de fipronilcrisis. ‘Op dat moment was niet voorzienbaar dat er sprake zou zijn van een zodanig grootschalige overtreding zoals die zich achteraf blijkt te hebben gemanifesteerd’, stelden de rechters.

NVWA had wel voortvarender kunnen reageren

De NVWA had wel met meer voortvarendheid kunnen reageren op de eerste signalen van fipronilgebruik, maar de rechtbank erkent dat de middelen van de organisatie beperkt zijn en dat keuzes moeten worden gemaakt. De waarschuwing van een NVWA-woordvoerder in een tv-interview om voorlopig maar geen eieren te eten, noemt de rechtbank ‘ongelukkig maar niet onrechtmatig’.

Reageer op dit artikel