nieuws

Slagers beboet voor sulfiet in vlees

Vers 1393

Slagers beboet voor sulfiet in vlees
Foto: ANP

DEN HAAG – Slagerijen stoppen nog steeds sulfiet in hun vlees om het een mooie rode kleur te geven terwijl dat niet mag.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt. De toezichthouder onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven, waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven. Bij de helft van de onderzochte bedrijven werd geconstateerd dat sulfiet inderdaad aan vleesproducten werd toegevoegd.

Sulfiet niet toegestaan volgens additievenwetgeving

De NVWA vroeg bij toeleveranciers van de stof afnemerslijsten op en stelde zo een gericht onderzoek in. Het toevoegen van sulfiet zorgt ervoor dat vlees een mooie, rode kleur krijgt. Het is echter volgens de additievenwetgeving niet toegestaan om dit toe te voegen in vlees. Het onderzoek volgt op de vondst van sulfiet in vlees vorig jaar. De toevoeging van sulfiet moet bovendien, onafhankelijk van het product, op de verpakking worden vermeld. Het kan voor allergische reacties zorgen.

Boete voor gebruik en niet vermelden gebruik

De slagers gebruikten het verboden sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Alle bedrijven die sulfiet in vlees gebruikten hebben een bestuurlijke boete gekregen, zowel voor het illegaal gebruik van sulfiet als voor het niet vermelden van een allergene stof.

Brancheverenigingen moeten leden aanspreken op sulfiet

Het vlees waarvan bij de inspectie al duidelijk werd dat er sulfiet aan was toegevoegd, is direct uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct worden gebruikt. De NVWA roept de branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om haar leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet.

Reageer op dit artikel