nieuws

Nieuwe haringseizoen vandaag van start

Vers 2594

Nieuwe haringseizoen vandaag van start
Foto: ANP

SCHEVENINGEN – Het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt vanmiddag geveild. Daarmee gaat het haringseizoen in Nederland officieel van start.

Vanaf woensdag is de haring overal in het land te koop. Ook veel supermarkten beginnen dan met de verkoop van haring. De kwaliteit van de bij de supermarkten verkochte haring ligt daarbij al jaren onder vuur. In de laatste editie van de Haringtest van het AD was het hoogste rapportcijfer voor een supermarkt een 3. Aan de jaarlijkse tests van de krant kwam vorig jaar een einde. Vooral het harde taalgebruik rond de tests kon niet langer door de beugel.

Nederland eet 76 miljoen haringen

Haring blijft ook onverminderd populair. Nederland verorbert er collectief zo’n 76 miljoen per jaar, zo bleek enkele jaren geleden uit onderzoek. De meeste Hollandse Nieuwe die tijdens het haringseizoen wordt verkocht, komt uit Noorwegen.

Opbrengst naar stichting Claudia de Breij

Het Nederlands Visbureau organiseert de traditionele veiling van het eerste vaatje bij de opening van het haringseizoen. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedjesschrijver Claudia de Breij zal als beschermvrouwe van deze stichting de cheque in ontvangst nemen. De stichting Mag Ik Dan Bij Jou wil bijdragen aan de veiligheid en geborgenheid van kinderen met kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis door met een Nationaal Mag Ik Dan Bij Jou Fonds een financieel vangnet te bieden, zodat ouders er zo goed mogelijk voor hun zieke kind kunnen zijn.

Reageer op dit artikel