nieuws

Meer gecertificeerde vis in supermarkten

Vers 644

Meer gecertificeerde vis in supermarkten
Foto: Koos Groenewold

AMSTERDAM – Visproducten in de Nederlandse supermarkten zijn steeds vaker voorzien van een keurmerk op het gebied van duurzaamheid. Afgelopen jaar droeg 74 procent van de aangeboden visproducten in vers, diepvries en conserven het MSC- of ASC-keurmerk. Een jaar eerder was dat nog 70 procent.

Dat blijkt uit de analyse ‘Stand in het schap’ van de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Voor de tweede keer hebben MSC en ASC, samen met de grootste supermarkten en vismerken de Nederlandse visschappen op gecertificeerde producten en het gebruik van deze keurmerken onderzocht. ‘Met name in het conservenschap is het aandeel gecertificeerde producten aanzienlijk toegenomen, door vooral een groter aanbod van duurzame tonijn in blik. Bij de diepvriesproducten is een groei te zien voor garnalen en zalm met MSC- en ASC-keurmerk’, stellen de onderzoekers.

Diepvries blijft koploper in duurzaamheid

Vooral in diepvries beschikt vrijwel het volledige assortiment over een van de twee keurmerken. Het percentage gecertificeerde vis steeg in die assortimentsgroep van 91 naar 94 procent. Bij vis in blik steeg het percentage van 41 naar 48, procent. Verse vis zit op 82 procent.  ‘De resultaten laten zien dat de Nederlandse consument meer keus heeft dan ooit tevoren voor verantwoord gecertificeerde vis. Het is veelbelovend om te zien dat het ASC keurmerk op een groeiend aantal producten terug te vinden is, vooral bij populaire soorten zoals zalm en garnaal’,  aldus Maud van den Haspel, ASC Commercial Manager voor Nederland.

Gemaksvoeding loopt voorop, dierenvoeding blijft achter

Voor het eerst keken de onderzoekers ook naar twee nieuwe categorieën, gemaksproducten waarin vis verwerkt is en dierenvoeding met vis. De onderzoekers: ‘Vooral de convenienceproducten komen erg goed uit de bus: het aandeel producten met keurmerk bedraagt maar liefst 76%, met name bij sushi, pizza en maaltijden. Vergeleken daarmee staat de categorie diervoeding met een aandeel van slechts 28% gecertificeerde producten nog op een aanmerkelijk lager niveau. De trend doet wel vermoeden dat het keurmerkgebruik de komende jaren zal toenemen.’

Reageer op dit artikel