nieuws

Jumbo zet duurzame stap met sapverpakking

Vers 3772

Jumbo zet duurzame stap met sapverpakking

VEGHEL – Jumbo stapt over op het gebruik van duurzamere flessen voor alle verse sappen. De keten zegt zo 100.000 kilo nieuw plastic per jaar te besparen.

Deze week verschijnt de milieuvriendelijke 1-literfles met vers sinaasappelsap in het Jumbo-schap. Daarna volgen alle andere maten verse sappen, inclusief die van het La Place-huismerk. In totaal gaat het om flessen van 75 verschillende producten. De nieuwe 1-literfles bestaat voor driekwart uit gerecycled plastic, rpet genaamd en voor een kwart uit recyclebaar biobased plastic. De flessendop is gemaakt van 100 procent transparant hdpe, een recyclebare plasticsoort. De maatregel betekent volgens Jumbo een besparing van ongeveer 100.000 kilo nieuw plastic per jaar.

‘Stapsgewijs naar betere verpakkingen’

‘We begrijpen de zorg over de toename van plastic afval. Daar willen we bij Jumbo wat aan doen. Daarom werken we stapsgewijs toe naar minder en betere verpakkingen. De overstap op deze duurzamere flessen maakt hierin een belangrijk verschil, want onze verse sappen zijn populair bij onze klanten’, zegt Olaf de Boer, commercieel directeur van Jumbo. ‘Met de ‘nieuwe’ flessen behouden we het gebruiksgemak voor de klant en smaakt het product nog steeds net zo lekker, terwijl we ervoor zorgen dat er minder plastic voor eenmalig gebruik in omloop is.’

Verpakkingsmaterialen terugdringen

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een reeks acties die Jumbo onderneemt om het gebruik van verpakkingsmaterialen terug te dringen en met name de plastic voetafdruk te verkleinen. Jumbo heeft zich gecommitteerd om vóór 2025 de hoeveelheid verpakkingsmateriaal met 20 procent terug te brengen en 95 procent van het resterende materiaal te vervangen door recyclebare oplossingen. Zo onderzoekt Jumbo momenteel waar en wanneer klanten en medewerkers gebruikmaken van drinkbekers, om zo meer dan 27 miljoen drinkbekers op jaarbasis te verduurzamen.

Rapportage

De Veghelse formule laat op een speciale website in een rapportage zien welke duurzame stappen de keten zet. Zo stapt Jumbo met duurzaam bio-fruit over van plastic verpakkingen naar duurzame etiketten. Ook worden biologische bananen niet meer in plastic zakken verpakt, maar met een banderol bijeen gehouden.

 

Reageer op dit artikel