nieuws

‘Veel producten onterecht als bio verkocht’

Vers 1907

‘Veel producten onterecht als bio verkocht’

HILVERSUM – Bijna 10 procent van de biologische boeren houdt zich niet aan de regels. Desondanks mogen ze van keurmerkorganisatie Skal toch hun producten als biologisch blijven verkopen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De nieuwsorganisatie heeft inspectierapporten uit 2017 en 2018 in handen. Boeren blijken wel vaak een waarschuwing te krijgen, maar ook als overtredingen nog niet zijn hersteld, toch hun producten als biologisch te mogen verkopen. Voedingswetenschapper Gertjan Schaafsma reageert geschrokken op de resultaten. ‘Dit betekent dat er producten op de markt komen die wel het label dragen van biologisch, maar die niet aan de eisen die de EU stelt, voldoen. Wat betreft de volksgezondheid heeft dat geen consequenties, maar wel voor de portemonnee van de consument en het imago van biologische producten dat we graag hoog willen houden.’

‘Het is net als een rapport op school’

Volgens RTL voldoen tientallen boeren niet aan de regels op het gebied van dierenwelzijn en wordt bij het telen van groente en fruit soms niet toegestaan zaaigoed, kunstmest en meststoffen. Skal-directeur Nicolette Klijn nuanceert de berichtgeving. ‘Een biologische ondernemer wordt op meer dan vijftig aspecten beoordeeld. Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.’ Klein stelt dat ondernemers hun fouten mogen herstellen en dat verwachtingen naar de consument beter moeten worden afgestemd.

Biologische sector gevoeliger voor fraude

Skal signaleert wel dat de sector gevoeliger wordt voor fraude. ‘Dat is te verklaren doordat er een steeds grotere internationale markt is voor biologische producten en er voor biologische producten meer wordt betaald dan voor gangbaar. Maar we zijn ons bewust van de risico’s die kleven aan de internationale groei en zetten hier ook ons toezicht op in’, aldus Klijn tegenover RTL Nieuws.

Reageer op dit artikel