nieuws

Dirk-banaan als enige onder €1

Vers 5764

Dirk-banaan als enige onder €1

VELSEN-NOORD – Dirk is momenteel de enige supermarktketen die een kilo bananen structureel voor minder dan een euro verkoopt.

Een zak 1 De Beste Bananen van circa 1 kilo kost bij de supermarktketen €0,99. Bij Dekamarkt wordt dezelfde zak voor €1,09 verkocht. Picnic vraagt €1,04 voor vijf bananen. De meeste andere ketens, waaronder Jumbo, Lidl en Albert Heijn, hebben €1,15 bij de goedkoopste bananen staan als prijs per kilo of per vijf stuks. Dat blijkt uit een recente  inventarisatie van Distrifood.

Alle formules verhoogden bananenprijs

In januari verhoogden alle formules de bananenprijs. Door de prijsverhoging was de supermarktomzet in de eerste 8 weken van 2019 hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor, zo laten cijfers van IRI Nederland zien. Het aantal verkochte bananen daalde met 2 procent. Vergeleken met een jaar eerder is er 3 procent minder bananen verkocht, zegt IRI-onderzoeker Ancèl Dost. De omzet toont een daling van 2,1 procent. Dit is inclusief verkoopcijfers van Aldi en Lidl. Zonder de discounters daalt de bananenomzet met 1 procent.

4,7 procent verkochte bananen is biologisch

IRI ziet daarnaast de omzet van biologische bananen stijgen. Inmiddels gaat het om 7,4 procent van de totale banaanomzet. In volume blijft deze banaan iets achter: 4,7 procent van alle verkochte bananen is een bio-banaan. Biologische bananen liggen bij vrijwel alle supermarktketens in het schap. Jumbo heeft hier de laagste prijs per vijf stuks: €1,49.

Reageer op dit artikel