nieuws

RCC buigt zich nogmaals over vanillevla

Vers 827

RCC buigt zich nogmaals over vanillevla

AMSTERDAM – De Reclame Code Commissie buigt zich dinsdag andermaal over het gebruik van het woord vanillevla na een beroep van FrieslandCampina.

De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dit jaar dat de verpakking van Optimel Vanillevla misleidend was. Ze stelde vast dat de vanillevla geen vanille bevat, terwijl de consument dit door de naam en andere uitingen op de verpakking wel zou kunnen verwachten.

‘Ingrediënt niet nodig’

Producent FrieslandCampina beloofde de receptuur en de verpakking van zijn Optimel Vanillevla aan te passen, maar heeft tegelijk beroep aangetekend, met name over het gebruik van het woord smaak. Iets kan immers ergens naar smaken door de toevoeging van een aroma, maar hoeft het ingrediënt dat zo wordt gesuggereerd niet echt te bevatten. De producent wil de puntjes op de i hebben over wat de consument kan weten en mag verwachten, mede op basis van de op het pak vermelde ingrediënten.

‘Uitspraak in mei’

De kwestie werd aangezwengeld door voedselwaakhond Foodwatch. De RCC stelde daarop destijds vast dat de vanillevla geen vanille bevat, terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar voedingsmiddelenfabrikanten geven er wel vaak gehoor aan. De uitspraak over deze kwestie is vanaf medio mei te verwachten.

Reageer op dit artikel