nieuws

Plus gebruikt blockchain voor bananen

Vers 4057

Plus gebruikt blockchain voor bananen
Joris Schonk (Fyffes), Eric Leebeek (Plus) en Leontien Hasselman-Plugge (SIM) zetten blockchaintechnologie in voor de banaan. Foto: Plus, april 2019

UTRECHT – Plus gaat blockchaintechnologie gebruiken om de bananenketen inzichtelijk te maken.

Klanten kunnen dankzij de blockchaintechnologie vanaf dit najaar precies zien waar de Plus-bananen vandaan komen en welke route zij hebben afgelegd. Dit doet de supermarktketen samen met leverancier Fyffes en technologiepartner Supply Chain Information Management (SIM). Het gaat om de Fairtrade-bananen uit Colombia. ‘Deze stappen passen in alle activiteiten van Plus om de consument verantwoorde producten te bieden’, schrijft Plus in een persbericht.

Klimaatneutrale banaan

Het is niet het enige bananennieuws van Plus op ‘World Banana Day’. Plus onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een Fairtrade- en klimaatneutrale banaan, schrijft de keten: ‘De bananenteelt kent verschillende milieu-uitdagingen en de klimaatimpact kan nog verder teruggebracht worden. De klimaatimpact van de bananen wordt daarom nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens wordt gekeken waar de CO₂-voetafdruk verminderd kan worden middels investeringen in de keten. De resterende klimaatimpact wordt gecompenseerd.’

‘Hier kunnen we impact mee maken’

Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus Retail: ‘In 2010 maakten wij als eerste Nederlandse supermarkt de keuze om uitsluitend nog Fairtrade bananen te verkopen. Bananen zijn al jaren het meest verkochte artikel in de supermarkt. Voldoende reden om een volgende stap te zetten, want hier kunnen we impact mee maken.’

Wereld Bananendag

Ook Chiquita grijpt Wereld Bananendag aan voor bananennieuws. De bananenleverancier is een samenwerking gestart met Snapchat. De hele maand april zijn er snapcodes te vinden op zo’n 200 miljoen bananen, waarmee appgebruikers speciale lenses kunnen gebruiken.

Reageer op dit artikel