nieuws

‘Minder kiloknallers dan keurmerkacties’

Vers 680

‘Minder kiloknallers dan keurmerkacties’

AMSTERDAM – Supermarkten bieden voor het eerst minder kiloknallers, vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk, dan vleesaanbiedingen met wel een keurmerk aan.

Dat meldt Wakker Dier op basis van aanbiedingen in supermarktfolders over het eerste kwartaal van dit jaar. De dierenwelzijnsorganisatie spreekt van een belangrijke mijlpaal. Van alle vleesaanbiedingen in het afgelopen kwartaal was 48 procent zo’n kiloknaller. Dat is volgens Wakker Dier ‘nog steeds absurd veel’. De 13 supermarkten uit het onderzoek deden in die drie maanden in totaal 3800 keer een vleesproduct in de aanbieding.

Stunten met vlees

Volgens de organisatie veroorzaken supermarkten veel dierenleed door te stunten met goedkoop vlees. ‘De dieren betalen die lage prijs met slechte leefomstandigheden’, aldus Wakker Dier. De organisatie wil daarom dat supermarkten direct stoppen met de aanbiedingen.

Plus minste kiloknallers

Voor het bijhouden van de kiloknallercijfers kijkt Wakker Dier naar de folders van Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Emté, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. Bij varkensvlees is het aandeel kiloknallers 30 procent, bij kip 64 procent en bij rund 75 procent. Van de supermarkten heeft Aldi met 69 procent relatief de meeste kiloknallers, Plus met 28 procent de minste. In absolute aantallen is Albert Heijn de kiloknallerkoning: 283 keer deed de supermarkt vlees zonder keurmerk in de aanbieding.

 

Reageer op dit artikel