nieuws

FrieslandCampina past vanillevla aan na klacht

Vers 2431

FrieslandCampina past vanillevla aan na klacht

DEN HAAG – FrieslandCampina gaat de receptuur en de verpakking van zijn Optimel Vanillevla aanpassen, na een klacht over het ontbreken van vanille in het toetje.

Dat heeft een woordvoerder van het zuivelconcern aan het ANP laten weten. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder deze maand dat de verpakking misleidend is en daarmee in strijd met de wet. Wat FrieslandCampina precies gaat aanpassen wil de zegsman uit ‘concurrentieoverwegingen’ niet zeggen.

Geen vanille

De commissie stelde vast dat de vanillevla geen vanille bevat, terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond foodwatch.

Zuivelconcern gaat wel in beroep

Volgens de woordvoerder van FrieslandCampina is ‘een aantal overwegingen’ van de Reclame Code Commissie nog niet helder. ‘Om onduidelijkheid te voorkomen en helderheid te verkrijgen over mogelijke toekomstige consequenties wil FrieslandCampina duidelijkheid krijgen over een aantal zaken. Wij zullen daarom onze vragen voorleggen aan het College van Beroep.’ Wat er onduidelijk is, wilde hij niet zeggen.

Uitspraak niet bindend

Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar voedingsmiddelenfabrikanten geven er wel vaak gehoor aan. Volgens foodwatch gaat het om een belangrijke uitspraak die voor veel meer producten consequenties kan hebben. ‘Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument’, stelde de organisatie eerder.

 

Reageer op dit artikel