nieuws

Melkconsumptie daalt met 25 miljoen liter

Vers 1725

Melkconsumptie daalt met 25 miljoen liter

ZALTBOMMEL – De verkopen van melk zijn in Nederland vorig jaar stevig gedaald. In totaal kochten Nederlanders vorig jaar 25 miljoen liter minder dan in 2017. Ten opzichte van 2012 is er sprake van een daling met 14 procent.

In 2012 kochten Nederlanders nog 1133 miljoen liter melk, maar vorig jaar was dat al gedaald naar 975 miljoen liter, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI waar RTLZ over schrijft. Bij dit cijfer zijn melkdranken als Optimel en Friste inbegrepen. De trend van een dalende melkconsumptie is volgens een analist van Rabobank geen Nederlands fenomeen. ‘Deze trend is zichtbaar in bijna alle westerse landen.’

Melk – De Witte Sloper

Vrees voor de gezondheidseffecten van melk zouden een belangrijke rol spelen bij de teruglopende zuivelconsumptie. Onder meer het boek Melk – De Witte Sloper uit 2015 zou hier een rol in spelen. Vooral vrouwen laten melk steeds vaker staan, met de duidelijkste stijging bij hoogopgeleide vrouwen tussen de 19 en 79 jaar. Friesland Campina ziet vooral het toenemende aanbod van dranken in de supermarkt als een belangrijke reden, evenals de veranderende samenstelling van de Nederlandse bevolking met culturen waar melk drinken minder gewoon is.

Melk onderdeel van Schijf van Vijf

Melk staat nog gewoon in de richtlijnen voor gezonde voeding zoals die door de Gezondheidsraad zijn opgesteld. Deze adviezen liggen ten grondslag aan de enkele jaren geleden vernieuwde Schijf van Vijf.

Reageer op dit artikel