nieuws

Marqt berekent btw-verhoging niet door

Vers 2522

Marqt berekent btw-verhoging niet door
AMSTERDAM, 6 december 2018; Nieuw concept Marqt Oostelijke Handelskade. De groenten- en fruitafdeling, zonder verpakte producten. © SEBASTIAAN ROZENDAAL

AMSTERDAM – Marqt berekent de btw-verhoging op onbewerkte groente en fruit niet door aan de consument. De duurzame supermarktketen is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze producten te verhogen.

Onbewerkte groente en fruit vallen onder de producten waarop de btw per 1 januari is verhoogd van 6 naar 9 procent.

Marqt oneens met btw-verhoging

Dat terwijl veel Nederlanders het lastig vinden om een gezond voedingspatroon aan te nemen, meldt Marqt. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en eet bijna 120 gram groente en 70 gram fruit per dag minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt. ‘Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren’, zegt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

Grote ketens berekenen wel door

De grote supermarktketens passen hun prijzen wel aan. Ondernemers van Albert Heijn, Jumbo en Plus lieten begin deze week desgevraagd weten extra uren in te zetten om de vaak duizenden schapkaartjes met prijzen te vervangen. Ook voor online boodschappen zijn maatregelen getroffen door de verschillende ketens. Zo waarschuwt Albert Heijn voor prijsafwijkingen bij bestellingen voor 2019 die al in 2018 zijn gedaan: ‘Goed om te weten: per 1 januari gaan de btw-tarieven omhoog. Daardoor kunnen getoonde prijzen afwijken van de prijs op je bon bij bezorging of als je je boodschappen ophaalt.’

Reageer op dit artikel