nieuws

Recall: Jumbo Fleischwurst uit schappen

Vers 1627

VEGHEL – Jumbo haalt per direct zijn Fleischwurst met EAN 2324338000000 uit de schappen. Het product bevat mosterd, maar hiervan is geen melding gemaakt op het etiket.

Recall: Jumbo Fleischwurst uit schappen

Dat meldt het Nederlands Anafylaxis Netwerk naar eigen zeggen op verzoek van Jumbo. Op de recall-pagina van de keten is op het moment van schrijven geen waarschuwing te vinden. In de Jumbo Fleischwurst met 13 januari 2019 als uiterste houdbaarheidsdatum zit mosterd, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een mosterdallergie. Consumenten zonder een dergelijke allergie kunnen het product gewoon consumeren. Uit voorzorg haalt Jumbo het product uit de schappen. Klanten kunnen de vleeswaren terugbrengen naar de winkel.

‘224 meldingen in 2018’

De website Productwaarschuwing.nl heeft in 2018 224 meldingen geregistreerd van recalls en veiligheidswaarschuwingen voor consumentenproducten. 53 procent van deze waarschuwingen had betrekking op voedingsmiddelen, meldt platform-eigenaar Rick Harderwijk op LinkedIn. Van die meldingen gingen 45 over foutieve of ontbrekende allergeneninformatie, 39 over bacteriële besmettingen en 24 over productvreemde stoffen, zoals plastic in chocoladeletters.

Stijgend aantal recalls

Het gaat volgens Harderwijk om een stijging van 22 procent ten opzichte van 2017. Dat jaar waren er in totaal 183 meldingen. In augustus schreef Distrifood ook dat er in 2018 al meer productrecalls en veiligheidswaarschuwingen voor levensmiddelen waren dan in het gehele jaar ervoor. NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek noemde die stijging ‘niet per se’ zorgelijk: ‘Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid de afnemer te informeren. Ik zie niet een directe aanleiding voor het hogere aantal veiligheidswaarschuwingen en recalls. Ze letten gewoon goed op.’

Reageer op dit artikel