nieuws

‘Gen-voedsel kan via omweg toch op markt’

Vers 425

‘Gen-voedsel kan via omweg toch op markt’

AMSTERDAM – Het is mogelijk dat er in Nederland groente, fruit en andere voeding in de schappen ligt die zijn aangepast door middel van genetische modificatie. Het gaat hierbij om uit Canada geïmporteerde levensmiddelen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. De betroffen voeding is aangepast door het gebruik van de nieuwe technologie Crispr-Cas. Deze techniek is in Canada toegestaan, maar in Europa aan zeer strenge regels gebonden. Door de vrijhandelsovereenkomst Ceta kan het voedsel uit Canada in principe zonder verdere controles op de markt worden gebracht in de Europese Unie, inclusief Nederland.

NVWA staat machteloos

Voedselwaakhond NVWA zegt in een reactie aan de krant machteloos te zijn. ‘Het heeft onze aandacht’, schrijft de instantie. Er bestaat echter nog geen goede laboratoriumtest om aan te tonen dat voedsel met behulp van Crispr-Cas is aangepast. Canadese voedselproducenten zijn niet verplicht om te melden dat ingrediënten met deze techniek zijn bewerkt, derhalve valt ook daarop niet te selecteren. In Europees verband wordt wel gewerkt aan een test, maar wanneer die beschikbaar komt, is niet bekend.

Appels die minder snel bruin worden

Crispr-Cas is onder meer bekend van een nieuwe generatie appels, die minder snel bruin worden. Volgens voorstanders van de techniek betreft het feitelijk verdere veredeling van de appelrassen Granny Smith en Golden Delicious. Het Europese Hof heeft echter bepaald dat het om genetisch gemodificeerde producten gaat die onder de strenge regels hiervoor vallen.

Lees ook:

Reageer op dit artikel