nieuws

Recalls en mensen ziek na eten besmet vlees

Vers 2774

DEN HAAG – Negentien mensen zijn ziek geworden na het eten van producten die zijn gemaakt met uit een Nederlands slachthuis afkomstig varkensvlees dat is besmet met Salmonella.

Recalls en mensen ziek na eten besmet vlees
De mogelijk met Salmonella besmette cervelaatworst van Aldi die wordt teruggeroepen.

Het Nederlandse slachthuis heeft het met Samonella Goldcoast besmette vlees aan tientallen bedrijven geleverd. Tot nu toe zijn zeker negentien mensen ziek geworden, meldt De Limburger. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het om vlees dat van 4 juni tot 24 oktober is afgezet. De NVWA kwam in actie omdat het aantal besmettingen hoger was dan gebruikelijk en traceerde met  DNA-onderzoek het Nederlandse slachthuis als bron.

Aldi Nederland

Aldi roept vanwege de besmetting twee soorten cervelaatworst terug. Het gaat om de Elzasser- en pepercervelaat die mogelijk besmet zijn met de ziekmakende bacterie. Het betreft verpakkingen van 150 gram met een prijs van €1,59 en houdbaarheidsdata 26-11-2018 tot en met 07-01-2019. ‘Uit voorzorg wordt u dringend verzocht om dit product niet te consumeren. Deze Salmonella bacterie kan bij consumptie gevaarlijk zijn voor de gezondheid’, aldus Aldi. De keten vraagt de klanten de producten terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug.

Ook recalls in België

Volgens de NVWA heeft het slachthuis ook vlees aan buitenlandse bedrijven geleverd. Het gaat daarbij om meerdere landen in de EU. In België zijn al verschillende terugroepacties ingezet naar aanleiding van de besmetting met Salmonella. Het zouden hier producten betreffen die niet alleen bij Aldi te koop zijn, maar ook bij andere ketens. Op de website van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) staan meerdere recalls vanwege de Salmonellabesmetting.

Vlees traceren

De NVWA is bezig al het besmette vlees te traceren. Het is volgens de voedselwaakhond aan bedrijven waar het vlees is verwerkt om indien nodig producten terug te roepen. De NVWA sluit meer recalls niet uit omdat het traceringsonderzoek nog loopt. Daardoor is ook nog niet bekend in welke producten het besmette vlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn. Als er meer waarschuwingen volgen, worden die op de site van NVWA gepubliceerd. Via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) zijn EU-lidstaten ingelicht over deze traceeractie.

Geen levensbedreigende besmettingen

Het slachthuis, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, zou inmiddels de processen hebben aangepast. ‘ Het vlees wordt nu voldoende verhit’, aldus een NVWA-woordvoerder in de Limburger. Hoe ziek de negentien besmette mensen zijn geweest, meldt de NVWA niet. De dienst meldt wel dat er geen levensbedreigende besmettingen zijn geweest. Vanuit het buitenland waren geen zieken bekend.

Reageer op dit artikel