nieuws

CBS: Wijnboer levert vaakst direct aan klant

Vers 410

CBS: Wijnboer levert vaakst direct aan klant
Foto: ANP

DEN HAAG – Van de Nederlandse landbouwbedrijven leveren wijnboeren het vaakst rechtstreeks of via één tussenpartij aan de consument.

Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek maandag op basis van de Landbouwtelling 2017. 69 procent van de wijngaardbedrijven levert rechtstreeks of via één tussenschakel. Fruitbedrijven nemen een tweede plaats in met 42 procent. Ze verkopen hun producten bijvoorbeeld via een boerderijwinkel, een automaat aan de weg of direct aan een horeca-bedrijf. Ook zelfpluktuinen vallen onder de korte-ketenverkoop, aldus het CBS.

Vooral biologische boeren verkopen rechtstreeks

Het gemiddelde van alle boeren ligt op 10 procent. Opvallend is dat biologische boeren veel vaker direct aan consumenten verkopen dan reguliere boerenbedrijven. Zoals bij de tuinbouwbedrijven: van de gangbare bedrijven verkoopt 15 procent via de korte keten, terwijl biologische tuinbouwbedrijven in 53 procent van de gevallen zonder tussenhandelaren handelt.

Vlees en eieren

Melkveebedrijven en varkensboeren doen nauwelijks aan verkoop via de korte keten. Dat gebeurde in respectievelijk 6 en 3 procent van de gevallen. In de biologische landbouw doen van dit type bedrijven 30 en 16 procent aan korte-ketenverkoop. Onder de pluimveebedrijven brengen vooral leghennenbedrijven hun consumptie-eieren direct aan de man (circa 33 procent).

Limburg en Zeeland

Directe verkoop aan consumenten gebeurt het vaakst in Limburg en Zeeland. In Drenthe en Overijssel doen boeren dat het minst vaak. 43 procent van de boerenbedrijven die de korte keten benutten, haalt daar meer dan de helft van de opbrengsten uit.

Reageer op dit artikel