nieuws

Nederlanders eten niet meer of minder vlees

Vers 1003

Nederlanders eten niet meer of minder vlees
Foto: Koos Groenewold

WAGENINGEN – In 2017 was het vleesverbruik in Nederland even groot als het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Wakker Dier. Nederlanders verbruikten in 2017 gemiddeld bijna 77 kilogram vlees. Het gaat hierbij om het karkasgewicht, dus het vlees inclusief botten. Ongeveer de helft ervan wordt gegeten: ruim 38 kilo per persoon. Dit is 50 procent meer dan wat het Voedingscentrum adviseert als maximum (25 kilo vlees).

Even veel vlees naast vleesvervangers

Eerder daalde het vleesverbruik in Nederland, van ruim 79 kilo in 2009 tot 76,7 kilo in 2015. Nu lijkt het verbruik stabiel. Wakker Dier noemt de uitkomsten verrassend, schrijft Nos.nl. Volgens de organisatie zeggen mensen dat ze minder vlees eten en ze noemen zich vaker flexitariër. Ook stijgt de verkoop van vleesvervangers al jaren. Toch lijken die trends nauwelijks invloed te hebben op het vleesverbruik.

Slager verdwijnt uit supermarkt

In de supermarkt verdwijnt de vakslager van de winkelvloer. Uit analyse door Marshoek blijkt dat de marktaandelen en omzetten van vlees teruglopen, ten gunste van agf en vleesvervangers. In de supermarkt is er vooral vraag naar voorverpakt vlees, zegt Albert Heijn tegen Distrifood. Lees het artikel in Distrifood 46, pagina 11.

Lees ook: ‘Coop meer keurmerkvlees dan kiloknallers’

Reageer op dit artikel