nieuws

‘Iers rundvlees niet diervriendelijk’

Vers 1326

‘Iers rundvlees niet diervriendelijk’

AMSTERDAM – Er is veel mis met de leefomstandigheden van Iers rundvee. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier bij dertien Ierse stallen in twee regio’s waar veel runderen worden gehouden.

De actiegroep onderzocht de leefomstandigheden van Ierse runderen omdat alle grote supermarkten ze een ‘diervriendelijk imago’ geven. Wakker Dier constateerde dat het imago onterecht positief is. Zo zat acht van de dertien bezochte stallen in de winter van 2017/2018 bomvol. Bijna alle stallen waren bevuild, soms in sterke mate, wat de kans op klauwinfecties en kreupelheid vergroot. Ook zag de actiegroep runderen met kale plekken en in één geval was er sprake van sterk vermagerde dieren en een dier met zichtbare verwondingen. Jonge kalfjes mogen bovendien zonder verdoving worden onthoornd en jonge stiertjes onverdoofd gecastreerd.

SBLAS-keurmerk

Formules als Jumbo, Albert Heijn en Vomar promoten het Ierse rundvlees juist actief als ‘diervriendelijk’ en wijzen op het SBLAS-keurmerk als inkoopeis, zo weet De Volkskrant. 90 procent van het Ierse rundvlees dat in Nederland wordt verkocht, valt onder dit keurmerk. De actiegroep schrijft echter dat de bovenwettelijke welzijnseisen van dit SBLAS-keurmerk (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme) weinig voorstellen en dat het niet in de buurt komt van de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Jumbo controleert kwaliteitseisen geregeld

In de Volkskrant wordt uitgebreid gereageerd op het onderzoeksrapport. Ook Albert Heijn en Jumbo zijn om een reactie gevraagd. Een AH-woordvoerder erkent dat aan ieder systeem voor- en nadelen zitten, dus ook aan het SBLAS-keurmerk. Jumbo stelt ook dat de ‘hoge kwaliteit’ van het Ierse rundvlees een gevolg is van het keurmerk. De gele formule zegt de veehouderijen in Ierland geregeld te bezoeken om te controleren of de kwaliteitseisen worden nageleefd. Ook zijn ze in gesprek met het staatsbedrijf achter SBLAS over huisvesting en castratie van de runderen, met als doel een mogelijke borging van het Beter Leven-keurmerk binnen de Ierse standaarden, citeert de Volkskrant.

Ierse runderen groter deel van het jaar buiten

De ketens krijgen bijval van Bram Bos, veehouderij-expert aan de WUR. ‘Het is bekend dat Ierse runderen in de wintermaanden vaker dan in Nederland in relatief oude stallen worden ondergebracht. In Ierland zijn de runderen een groter deel van het jaar buiten, en daardoor ligt er minder nadruk op de kwaliteit van de stal waarin ze ’s winters leven.’ Bos zegt ook tegen de krant dat het te makkelijk is om te stellen dat de dieren daarom per definitie een minder goed leven hebben.

Update 16 oktober 2018:
Het Ierse staatsbedrijf Bord Bia gaf maandag een persverklaring af als reactie op het rapport van Wakker Dier, waarin het schrijft dat rundveehouders aan strenge eisen moeten voldoen voordat ze het SBLAS-keurmerk krijgen. Bord Bia kreeg naar eigen zeggen van Wakker Dier geen informatie over de bezochte boerderijen. ‘Bij afwezigheid van de namen, adressen of stamnummers van de boeren, kan Bord Bia niet bevestigen of een van de boerderijen die door een externe partij voor Wakker Dier zijn bezocht, gecertificeerde leden van SBLAS zijn’, aldus de verklaring. Tara McCarthy, directrice van het staatsbedrijf: ‘Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts dertien boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals.’

Lees ook: Wakker Dier: ‘Rabo grootste liegebeest’

Reageer op dit artikel