nieuws

Keurmerk op komst voor wild in supermarkt

Vers 572

Keurmerk op komst voor wild in supermarkt
Foto: ANP

UTRECHT – Een nieuwe stichting komt met een keurmerk rond wild in de supermarkt. Daarmee moet een einde komen aan de verwarring bij het schap rond vlees van dieren die daadwerkelijk in de natuur lopen en vlees van soortgelijke dieren die bijvoorbeeld van een boerderij komen.

De Stichting Keurmerk Echt Wild staat onder voorzitterschap van de onder meer van restaurant De Echoput in Laag-Soeren bekende culinair deskundige Peter Klosse. Het bestuur bestaat verder uit directeur Laurens Hoedemaker van de Koninklijke Nederlandse Jagersverdeniging en directeur Pieter van Meel van het gelijknamige wildverwerkingsbedrijf. Het keurmerk moet garanderen dat het vlees betreft van dieren waarvan de herkomst bekend is en dat in Nederland in vrijheid in de natuur heeft geleefd en hier is geschoten.

Geen ‘wild’ uit fokkerijen of farms

Janneke Eigeman van de Jagersvereniging legt tegen AD uit: ‘De konijnen uit fokkerijen, de herten uit farms in Nieuw-Zeeland en bijgevoerde fazanten krijgen het keurmerk niet. Het gaat om wild dat in Nederland in vrijheid heeft geleefd en hier is geschoten. Dus geen gekweekt hert uit Argentinië. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft richtlijnen die aangeven wat wild mag heten. Die systematiek is er al, alleen is het niet inzichtelijk voor consumenten. Met het keurmerk op vlees bij de poelier, in de supermarkt en de menukaart in restaurants willen we consumenten duidelijkheid geven.’

Keurmerk vanaf december op verpakkingen

Het nieuwe keurmerk moet vanaf december worden uitgegeven. Dat is ook de maand waarin in Nederland het meeste wild wordt gekocht in de supermarkten. Onderzoek van het bureau Questionmark in opdracht van Natuur & Milieu wees enkele jaren geleden uit dat meer dan de helft van de wilproducten in Nederlandse supermarkten geen dieren betreft die daadwerkelijk in de natuur gejaagd zijn. Supermarktketen Emté lag twee jaar geleden overhoop met actiegroep Wakker Dier dat het Natuurvlees van de keten, afkomstig van runderen die dienen als grote grazers voor het beheer van natuurgebieden, onder de kiloknallers werd gerekend.

Lees ook: Lidl moet definitie van ‘wild’ aanpassen

Reageer op dit artikel