nieuws

AH wil af van houdbaarheidsdatum agf

Vers 8028

AH wil af van houdbaarheidsdatum agf
Foto: Jan Willem van Vliet

ZAANDAM – Albert Heijn wil het label ‘beste kwaliteit tot en met’ schrappen van groente en fruit. De formule doet dit om voedselverspilling tegen te gaan.

Dat zegt AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof tegen het AD. ‘Het label is bedoeld om klanten te laten weten wanneer de smaak van het product optimaal is. Je ziet echter dat mensen zich sterk laten leiden door het label met het weggooien van groente en fruit.’ De formule wil klanten stimuleren zelf weer hun groente en fruit te controleren. Van den Brandhof: ‘Er staat nog niets concreets op de planning, maar we zijn wel in overleg om het label op den duur te verwijderen.’

Beroep doen op zintuigen

Ook Else de Kwaasteniet van het CBL verwacht dat het voornemen zin kan hebben: ‘Door het verwijderen van zo’n label gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen. Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten.’ De Kwaasteniet benoemt een onderzoek van Wageningen University over het weggooien van voedsel. Jaarlijks wordt in Nederland zo’n 2 miljoen ton aan voedsel verspild. Het gaat niet alleen om restjes voedsel, maar ook om ongeopende verpakkingen die weggaan omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

AH volgt voorbeeld Tesco

Albert Heijn volgt met dit voornemen het voorbeeld van Britse supermarktketen Tesco. Eerder deze maand besloot die keten een eerdere proef met het verwijderen van ‘best before’-datums uit te breiden met nog eens 116 fruit- en groenteproducten. In mei haalde Tesco de datums al van circa zeventig agf-producten. Uit eigen onderzoek blijkt dat 69 procent van de klanten het een goed idee vindt dat de datums van de verpakking gaan. 53 procent van de 2000 ondervraagden gaf aan dat het hen helpt bij het verminderen van de voedselverspilling.

Label op verpakte komkommers en avocado’s

Het label ‘beste kwaliteit tot en met’ staat op producten als verpakte komkommers, avocado’s, paprika’s, appels, bessen en aardappelen. Andere supermarkten hebben geen plannen om met dit etiket te stoppen, aldus het AD.

Lees ook: AH werkt samen met Verspillingsfabriek

Reageer op dit artikel