nieuws

AH gaat exclusief appelras verkopen

Vers 5889

AH gaat exclusief appelras verkopen
Foto: Vogelaar Vredehof

RANDWIJK – Albert Heijn gaat de komende jaren exclusief het nieuwe appelras SQ159-Magic Star. In 2021 moeten de appels bij alle vestigingen van Albert Heijn op de afg-afdeling te koop zijn.

Daarte heeft Albert Heijn een overeenkomst gesloten met leverancier Vogelaar Vredehof en licentiehouder Fresh Forward. Het nieuwe appelras is het product van het veredelingsprogramma van de Wageningen University. Volgens de initiatiefnemers geeft 88 procent van de ondervraagden in een onderzoek aan de appel even lekker of zelfs lekkerder te vinden dan de appel die ze normaal kopen en eten.

GfK Versrapport 2018 - Alle formules, alle cijfers

GfK Versrapport 2018 - Alle formules, alle cijfers
Appelras sluit aan bij verschillende trends

De appel blijft bovendien langer goed dan traditionele appels, meldt leverancier Vogelaar Vredehof in een persbericht. ‘Verder sluit de Nederlandse herkomst aan bij de wens van steeds meer consumenten om zo lokaal mogelijk te consumeren.’ Ook zijn de appels beter resistent tegen ziektes, waardoor duurzamer geteeld kan worden. Volgens de leverancier profiteren alle partijen van de deal. AH krijgt een exclusieve appel en Vogelaar en de telers hebben een gecontroleerde en gegarandeerde afzet.

Albert Heijn komt met eigen merknaam voor Magic Star

Albert Heijn gaat de appel overigens vermoedelijk niet onder de naam Magic Star in de schappen leggen, maar komt met een andere merknaam voor het nieuwe appelras. De ontwikkeling van de appel loopt al sinds 1996. De eerste bomen zijn nu geplant bij een boer in Meteren, de komende periode sluiten er meer telers aan waardoor de levering op gang kan komen. ‘Na het planten duurt het nog enkele jaren voor er echt grote volumes van deze bomen geplukt kunnen worden. De verwachting is dan ook dat deze appel pas vanaf 2021 in elke Albert Heijn verkrijgbaar is’, aldus Vogelaar Vredehof.

Lees ook: Droogte: kleinere appels en peren

Reageer op dit artikel