nieuws

AH: groente duurder door droogte

Vers 1576

AH: groente duurder door droogte

ZAANDAM – De prijzen van groente gaan stijgen door de aanhoudende droogte. Dat voorspellen Albert Heijn en landbouworganisatie LTO.

De prijzen van vooral groente die op de volle grond (buiten) wordt geteeld, zullen stijgen. Dit zegt landbouworganisatie LTO in het AD. Ook ’s-Lands grootste supermarktketen AH verwacht stijgende prijzen voor groente. Veel boeren hebben moeite om hun gewassen te voorzien van voldoende water waardoor opbrengsten zullen teruglopen.

Sla, penen en prei

Vooral groentes zoals sla, penen en prei hebben te lijden van de droogte. Ook fruittelers hebben het moeilijk, zegt LTO-woordvoerder Esther de Snoo. ‘Voor de appelteelt wordt het spannend’, aldus De Snoo. Bij melkveehouders zijn volgens De Snoo de problemen minder groot, ‘omdat er een alternatief is voor het gras dat koeien eten.’

AH: ook kwaliteit te lijden

Het lagere aanbod zal inderdaad de prijs van groente opdrijven, bevestigt AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof. ‘We verkopen wat het land biedt. Als het weer zo blijft de komende weken, dan zullen bijvoorbeeld de slakroppen mogelijk niet de kwaliteit hebben die wij willen.’ Het is volgens haar nog te vroeg om iets over de invloed op de fruitprijzen te zeggen.

Regionaal grote verschillen

Overigens zijn volgens LTO de regionale verschillen groot. Ik delen van Limburg, de Achterhoek en Brabant is het flink warmer dan elders in het land. Boeren daar hebben het moeilijker. Dat geldt ook voor boeren kort aan de kust. Die kunnen volgens De Snoo moeilijker beregenen door verzilting waardoor het lastiger is om aan water te komen.

Reageer op dit artikel