nieuws

AH gaat melk direct van koe verkopen

Vers 7354

AH gaat melk direct van koe verkopen
Bron: Elkemelk.nl

MOLENAARSGRAAF – Albert Heijn gaat melk verkopen die direct en traceerbaar afkomstig is van de individuele koeien van melkveehouder Matthijs Baan uit Molenaarsgraaf.

De melk van individuele koeien komt, met de naam van de koe, in het zuivelschap bij Albert Heijn te staan. Dit meldt het boerenvakblad Boerderij. ‘In oktober hopen we proef te kunnen draaien en als alles naar wens verloopt, staan de eerste flessen in november in de winkelschappen van AH’, aldus Baan tegenover Boerderij.

Direct van koe naar consument

De melkveehouder achter het concept Elke Melk lanceerde het idee – om gepasteuriseerde melk direct vanaf de koe aan de retail te verkopen – vorig jaar als deelnemer aan de masterclass Stad en Platteland. ‘Elke Melk gaat de melk van onze koeien zo puur, vers en origineel mogelijk houden, 100 procent traceerbaar, duurzaam en transparant. Op deze punten gaat Elke Melk verder dan ooit tevoren. Een product met een ongekende smaak, variatie en vooral beleving!’, stelt Baan op zijn website Elke Melk.

Melk per koe verpakken

De melk van iedere individuele koe wordt direct na het melken verpakt en gepasteuriseerd en per koe gelabeld. ‘Verser kan niet! Puurder bestaat niet! En zo is het product ook 100% traceerbaar’, aldus de melkveehouder. Waar andere leveranciers zich inspannen voor een plek in het schap heeft Baan zich niet hoeven inspannen. ‘Nee, sterker nog: ze hebben me zelf benaderd omdat ze het concept zo leuk vinden. We hebben een deal dat ze Elke Melk minimaal een half jaar exclusief in hun assortiment opnemen in bijna alle vestigingen.’

Marge hoger

De prijs komt hoger te liggen dan die van reguliere fabrieksmelk. Een fles van 0,8 liter zal ongeveer hetzelfde kosten als een liter volle merkmelk van een van de grote coöperaties. ‘Ik ga niet zeggen wat ik zelf per fles krijg, maar kan wel aangeven dat als het een beetje mee zit, mijn marge een stukje hoger komt te liggen’, aldus Baan.

3200 flessen melk per dag

Baan zegt bij de start voldoende capaciteit te hebben om alle winkels van AH te kunnen beleveren. Hij verwacht dat er op termijn meer melkveebedrijven nodig zijn. Zelf kan hij 3200 flessen per dag leveren, zo’n vijf flessen per AH-vestiging. ‘Afhankelijk van het succes zullen we regionaal of landelijk bedrijven willen laten aanhaken.’

Reageer op dit artikel